Gazdaság

A Magyar Falu Program a valós fejlesztési igényekre reagál

A Magyar Falu Program 2018-as meghirdetése óta a valós fejlesztési igényekre kíván reagálni – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Forráskúton.

A Magyar Falu Program a valós fejlesztési igényekre reagál
A Magyar Falu Program részét képező falusi csok szintén segíti a helyben maradást
Fotó: MH

Gyopáros Alpár a Csongrád-Csanád megyei település felújított orvosi rendelőjében arról beszélt, hogy olyan pályázatokat hirdetnek meg és olyan támogatási eszközökkel élnek, amelyeket maguk a falvakban élők kérnek.

Az eredményekről kifejtette: az első pályázatok 2019 elején történt meghirdetése óta 30 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki országszerte 3000 kistelepülésen, azok összértéke meghaladja a 300 milliárd forintot.

Felidézte, hogy a programban sokféle támogatási célt határoznak meg, a többi között szociális, oktatási, közigazgatási és közigazgatási területen.
Rendkívül fontosnak tartotta a kormányzat az alap egészségügyi ellátás megerősítését a falvakban – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár szavai szerint köztudott, hogy orvoshiány van Magyarországon, ami a falvakat sújtja a legjobban, majd szólt arról is, hogy szükségessé vált a infrastruktúra és az orvosi eszközállomány fejlesztése is.
Mint emlékeztetett, az orvoshiány mérséklésére háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok számára is alakítanak ki szolgálati lakásokat az ország számos pontján.
A kormánybiztos összesítése szerint az alapellátás fejlesztésére eddig több mint 25 milliárd forintot biztosítottak a Magyar Falu Programból, 170 szolgálati lakást építettek vagy újítottak fel, több mint 600 orvosi rendelőt újítottak fel, és minden pályázó település – szám szerint több mint 1700 – forrást nyert orvosi eszközök beszerzésére.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a falusi csok is a program része, amelynek köszönhetően sikerült megállítani a drasztikus népességcsökkenést a falvakban. Mára mintegy 1200 településen megállt a népességcsökkenés – mutatott rá Gyopáros Alpár, aki szerint ez jelzi, hogy a Magyar Falu Program alapvetően sikeres.

Kapcsolódó írásaink