Gazdaság

Változó, ki mikor kezdené

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30–59 évesek – derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből. A kutatásban vizsgálták azt is, hogy a megkérdezettek mikor terveznek nyugdíjba vonulni.

Változó, ki mikor kezdené
Idén tizenegy százalékos volt azok aránya, akik úgy számítottak, a kijelölt idő előtt kezdhetik el aktív pihenési korszakukat (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az ötvenes korosztály legnagyobb része – negyvenhárom százaléka – 65 éves nyugdíjkorhatárra számít, addig a harmincasok és negyvenesek körében a hetven évet említették a leggyakrabban – derült ki a K&H által készített és szombaton közzétett felmérésből. Mint tudatták, negyedévente rendszeresen megjelenő kutatásukban egyebek mellett azt vizsgálták, milyen nyugdíjkorhatárra számítanak az emberek.

A közlemény idézte Székely Pálmát, a K&H Biztosító egyik üzletágának vezetőjét, aki kiemelte, 2019 és 2020-ban még a 65 év volt a leggyakrabban említett korhatár. Kiderült az is, hogy a válaszadók hatvanegy százaléka akkor kezdene aktív pihenésbe, amikor erre a törvényi keretek lehetőséget adnak. A korábbi években – 2019, 2020 és 2021 második negyedévében – még hatvanhat-hetven százalékuk számított erre.

A felmérésből kiviláglott, idén tizenegy százalékos volt azok aránya, akik abban bíznak, hogy már a nyugdíjkorhatár elérése előtt pihenésre válthatnak. Az előző három évben ők szintén többen voltak, akkor tizenkettő-tizennégy százalék között mozgott az arányuk. A résztvevők huszonhét százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fog. Arányuk az előző években még csak húsz százalék körüli járt.

Székely Pálma a közleményben megjegyezte, enyhe pesszimizmus rajzolódik ki a ténylegesen tervezett nyugdíjba vonulásra vonatkozó válaszokból. Ebben szerepet játszhat, hogy bár a nyugdíjvárakozások hosszú távúak, a mostani bizonytalan, kedvezőtlen gazdasági környezetben sokan pesszimistábban látják a jövőt.

Kapcsolódó írásaink