Gazdaság

„András, a pékem ennyire még nem dolgozott meg süteményért"

A mórahalmi Varga Pékség két kategóriában nyerte meg a Magyar Pékszövetség kenyérversenyét, nekik lett a legfinomabb, legeredetibb és legegészségesebb innovatív kenyerük és a legjobb ízű, saját szilvalekvárral készült sétálósüteményük.

„András, a pékem ennyire még nem dolgozott meg süteményért"
A Varga Pékség batátás kenyere nyert az innovatív kenyér kategóriában a pékszövetség versenyén
Fotó: Princz Mihály

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz hűen idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az államalapítás nemzeti ünnepe az új búza és az új kenyér ünnepe is egyben. A Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke átadta a Szent István-napi kenyér, az Innovatív kenyér és a Sétálósütemény kategória első három helyezettjének az oklevelet és a kupát.

A mórahalmi Varga Pékség két kategóriában is megnyerte a versenyt, nekik lett a legfinomabb, legeredetibb és legegészségesebb innovatív kenyerük és a legjobb ízű, saját szilvalekvárral készült sétálósüteményük. Varga Ferenc, a pékség tulajdonosa lapunknak elmondta, több mint húsz éve dolgoznak élesztős-kovászos technológiával. Olyan búzakenyér- és rozskenyérsütési technológiát dolgoztak ki, amely kiváló minőségű búzalisztet és rozslisztet használ, mesterséges adalék- és színezőanyag, tartósítószerek felhasználása nélkül.

„Régi nagy álmom valósult meg, amikor az egészségtudatos táplálkozás és az innovatív technológiák jegyében megnyitottuk az ásotthalmi pékségünket is. Ez a pékség azért nyílt, hogy egy teljesen új technológiával szolgálhassuk ki azoknak az igényeit, akik szeretik az egészséges, modern termékeket, amelyekből többféle jótékony gabonából készült verziót tudunk kínáló, legyen az teljes kiőrlésű, magvas vagy zöldséges” – mondta el lapunknak Varga Ferenc, aki még a sajátos technológia egyes részleteit is elárulta olvasóinknak. 

„Technológiánk alapja az anyakovász, amelyet egy éve etetünk, és ezzel oltjuk be a napi dagasztást, ami utána húsz órát pihen a hűtőben. Ez a kovász adja a kenyér minőségét, eltarthatóságát, aromavilágát, mondhatni a kovász a kenyér lelke. Semmilyen adalékanyagot nem használunk, kenyereink csökkentett gluténtartalmúak” – nyilatkozta a pékség tulajdonosa.

Hozzátette: „Azért nyert a batátás kenyerünk az innovatív kenyér kategóriában, mert az ásotthalmi batáta országosan ismert, több mint húsz éve folyik itt termesztés és nemesítés. Folyamatosan keresett fajta, remek tápanyagtartalommal rendelkezik, számos olyan vitamin és ásványi anyag található meg benne, amelyek nem csak a sportolás, az emésztőrendszer megfelelő működése és a rákmegelőzés szempontjából nagyon fontosak. Előnye még, hogy a kalóriatartalma is viszonylag alacsony más, keményítőtartalmú szénhidrátforrásokhoz képest, valamint a glikémiás indexe is alacsony. A batátához választottuk az alakort, amely egy ősgabona. Tökéletes párosítás lett. Az alakor nagy előnye a mostani búzafajtákkal szemben, hogy sokkal jobban bírja a viszontagságokat, ellenállóbb a betegségekkel szemben, mindenféle talajon megterem és a gyomnövényeket is visszaszorítja.”

Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs
Teljes kiőrlésű tönkölyös–szilvás papucs
Fotó: Princz Mihály

A sétálósütemény kategóriában a Varga Pékség teljes kiőrlésű tönkölyös–szilvás papucsával jeleskedett. A leveles tésztás sütemény negyven százalékban tartalmaz teljes kiőrlésű tönkölylisztet, vajat is használnak hozzá. „András, a pékem úgy fogalmazott, ennyire még nem dolgozott meg süteményért. A sikerünk titka a saját szilvalekvárunkban rejlik, magunk főzzük a lekvárokat mindig friss, szezonális gyümölcsből, ezért is nyerhettünk” – fogalmazott Varga Ferenc. 

Kapcsolódó írásaink