Gazdaság

Búzaösszeöntő ünnepet tartottak Hajdúnánáson

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program idei búzaösszeöntő ünnepségét pénteken tartották a hajdúnánási Kendereskertben.

Búzaösszeöntő ünnepet tartottak Hajdúnánáson
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára (b–j) a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntő ünnepségén Hajdúnánáson, 2022. augusztus 5-én
Fotó: MTI/Vajda János

A Kárpát-medencei magyar gazdák egyik legjelentősebb karitatív kezdeményezésévé vált mozgalom résztvevőit levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök.

A Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos által felolvasott levélben Orbán Viktor utal rá, hogy az elmúlt hónapok súlyos kihívások elé állították a magyar gazdatársadalmat és az egész magyarságot.

Az utóbbi évek legnagyobb aszályával kell megküzdeni, miközben a szomszédunkban dúló háború is nehezíti életünket, amelynek a hatására „az egekbe szöktek az árak – írta a miniszterelnök, hozzátéve: történelmünk számtalan példával szolgált már arra, hogy „a magyar vidék ereje éppen akkor mutatkozik meg a legjobban, amikor csőstül jön az országra a baj”.

A kormányfő elismerését fejezte ki, hogy a gazdák, csakúgy, mint 1956-ban, ma is mindent megtesznek azért, hogy kenyér kerüljön a magyar családok asztalára.

„Ennek szimbóluma a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program, amely több mint egy évtizede gyűjti össze a magyar gazdák adományait az egész Kárpát-medencéből, és aminek köszönhetően évente csaknem százezer nehéz sorú magyar gyermeknek és családnak jut kenyér” – írta Orbán Viktor, aki egyidejűleg köszönetet mondott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz), a Magyarok Kenyere Alapítványnak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), hogy idén is megszervezték a jeles eseményt.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az új kenyér havában a búzaösszeöntés a családok ünnepe is. A magyar ember különleges képességének nevezte a válságállóságot, amely mindig megtartotta közösségeit határon innen és túl.

A legfrissebb adatokat ismertetve jelezte: már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs vagy a tritikálé termésátlaga is.

Farkas Sándor kitért rá, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a kormány fontosnak tartotta az azonnali cselekvést a magyar gazdatársadalom veszteségeinek mérséklése érdekében, hogy „testre szabott intézkedésekkel segítsenek”.

Megemlítette, hogy az Aszály Vészhelyzeti Operatív Törzs kezdeményezésére a már meghirdetett öt pontban gyors intézkedéseket hoztak egyebek mellett a gazdák hitelmoratóriumáról, hárommilliárdos keretet biztosítanak az állattartóknak takarmányszállításra, többlettámogatást adnak öntözéshez, és rövidebb lesz az aszálykárok elbírálása a biztosítóknál is.

„A magyar gazda ma sok, nehéz terhet cipel, aminek hordozásához erőre és állhatatosságra van szükség határon innen és túl” – mondta az államtitkár, aki az összetartás megtartására és megújítására hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt mondta, a Magyarok kenyere program a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom meghatározó eseményévé vált.

Tavaly 8000 Kárpát-medencei gazda 1100 tonna kenyérgabonát adott össze, amiből 100 ezer rászoruló családnak biztosítottak kenyeret – mondta, hozzátéve: „Mindannyian egy kenyéren vagyunk.”

Papp Zsolt György, a vidékfejlesztési program végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár szerint a Magyarok kenyere program fő üzenete, hogy mindenki számíthat egymásra: a gazdák a kormányra, a fogyasztók a gazdálkodókra, a városok a vidékre, a határon túli magyar családok az anyaországra.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke azt mondta, a Magyarok kenyere programmal 12 éve hitet tettek a Trianon által szétszabdalt ország lelki egyesítése mellett.

A 15 millió búzaszem program több mint adományok gyűjtése: erősíti a köteléket, ami a nemzeti összetartozás alapja – hangoztatta.

Az ünnepségen a hazai és a határon túli gazdák képviselői nagyméretű dézsába öntötték a kis zsákokban magukkal hozott búzaszemeket, majd a tetejére helyezték a kenyérkészítés elengedhetetlen adalékait: a Felvidékről érkezett kovászt, a Parajdról hozott sót, és a kárpátaljai vizet. Mindezt megáldották a történelmi egyházak képviselői.

Kapcsolódó írásaink