Gazdaság

Összetart minket a Magyarok Kenyere

Amikor a világ számos térségét az éhínség fenyegeti, itthon felértékelődik a mezőgazdaság, a gazdatársadalom szerepe. A szakterület fontosságát jelzi az évről évre egyre sikeresebb Magyarok Kenyere program.

Összetart minket a Magyarok Kenyere
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá évről évre
Fotó: Pixabay

Régóta nem látott és tapasztalt, különleges helyzetben van ebben az évben egész Európa, így Magyarország is – hangoztatta szombaton Kunhegyesen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében rendezett terményösszeöntés ünnepén egyebek mellett arról beszélt, a háborús konfliktus okozta válsághelyzet mellett a rendkívüli aszállyal is meg kell küzdeni idehaza. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok Kenyere program a gazdák szolidaritásának ünnepe. Egymás segítésére, a felelősségvállalásra ma különösen nagy szükség van – fogalmazott. Beszélt arról is, amikor a földkerekség számos térségét az éhínség fenyegeti, itthon felértékelődik a mezőgazdaság, a gazdatársadalom szerepe, lévén a megváltozott éghajlati körülmények, a termelést jelentősen megdrágító tényezők ellenére a hazai élelmiszerellátás biztosított.

Feldman Zsolt: a hazai élelmiszerellátás biztosított
Feldman Zsolt: A hazai élelmiszerellátás biztosított
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

Bár idén exportra kevesebb gabona jut, és a betakarított termésmennyiség kettéosztotta az országot, a családok ellátásához elegendő kalászos termett – húzta alá. Ezért is fontos a gazdatársadalom egymás iránti szolidaritása. A tárca ezért azt kéri az aszállyal csak részben sújtott vidéken élő termelőktől, hogy biztosítsanak szálastakarmányt a szárazsággal sújtott keleti megyék részére. Ez sok állattartó számára a túlélést jelenti – mondta.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy a kabinet elkötelezett az agráriumból élők megsegítésében. Nem véletlenül alakult meg az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs, amely a nevében szereplő feladaton túl az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményei kezelésére jött létre. Fontosságát jelzi, hogy már pénteken megtartották a szervezet első ülését.

Amikor megfordul a világ körülöttünk, amikor háború dúl határaink közelében és energiaválság fenyeget, a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, egyebek között a Magyarok Kenyere program sikeréből – hangoztatta az államtitkár. Biztosak lehetnek abban, hogy a kormány érti és érzi a mostani nehéz helyzetet, felelősséggel képviselte eddig is az érdekeit – húzta alá Feldman Zsolt.

 A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen tartott búzaösszeöntés ünnepén Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke jelentős sikerként értékelte, hogy a rendkívül rossz betakarítási eredmények ellenére a megyében idén száznégy tonna búzát ajánlottak fel a termelők. Mint fogalmazott, a hétszáz esztendős történelmi múltjára büszke település örömmel adott helyszínt a Magyarok Kenyere program lebonyolításához, ezzel is hozzájárulva a Kárpát-medencében rászorulók megsegítéséhez.

Kapcsolódó írásaink