Gazdaság

Újra düböröghet egy régi autómárka Európában

A Cadillac, Chevrolet és Hummer modellekkel tér vissza az európai autópiacra a General Motors. Mivel a vállalat a kontinensen nem rendelkezik kereskedelmi hálózattal, lehet, hogy az online eladások irányába fog nyitni.

Újra düböröghet egy régi autómárka Európában
Mary Barra, a GM vezérigazgatója
Fotó: Ethan Miller/GETTY IMAGES NO

Lényegében 2017-ben kivonult Európából és az Egyesült Királyságból a General Motors, miután abban az esztendőben 2,2 milliárd dollárért értékesítette az Opelt és a Vauxhallt a PSA-csoportnak. A márka ezt követően csak a korlátozott mértékben importált Cadillac és a Corvette modellekkel volt jelen a kontinensen. Tavaly azonban a GM egy új európai leányvállalatot hozott létre, és teljesen elektromos modellekkel készül a „nagy” visszatérésre.

A vállalat többször hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy 2035-re teljesen elektromos kínálattal rendelkezzen, így jelentős összegeket fektetett be az új Ultium EV platform fejlesztésébe, amely a Cadillac Lyriq, a GMC Hummer EV és más járművek alapját képezi. Szakági elemzők szerint a visszatérés mellett szóló egyik legerősebb érv az volt, hogy az elektromos járművek Európában gyorsabban terjednek, mint az Atlanti-óceán túlfelén. Ezenkívül nem megvetendő szempont az sem, hogy amerikai székhelyűként a GM immunis az „óvilági” autógyártók problémáival szemben – azaz nem érinti a gázárak elszabadulása, az ukrajnai konfliktus nyomán befagyott ellátási lánc és a drága nyersanyagok.

Mary Barra, a GM vezérigazgatója idén május 17-én egy interjúban úgy fogalmazott, „már alig várjuk, hogy teljesen elektromos autókat gyártó cégként újra megvessük a lábunkat Európában”. Mindemellett fontos részlet, hogy a vállalat a kontinensen nem rendelkezik kereskedelmi hálózattal, így lehet, hogy az online eladások irányába fog nyitni.

Kapcsolódó írásaink

Autóipar és CES - fókuszban az innováció

ĀA Las Vegas-i fórumon volt applikációval összekötött okosserpenyő, amelyet precíziós mérleggel szereltek fel, de idén is egyre több autóipari szektorra vonatkozó megoldással lehetett találkozni