Gazdaság

Szijjártó: Újabb haszontalan és végrehajthatatlan döntést hozott Brüsszel

Újabb rossz döntést hoz az Európai Unió a „szolidaritás” nevében, ami csak a kontinensnek fog jobban fájni Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. Magyarország ugyanakkor őszintén kiáll az álláspontja mellett, akkor is, amikor nem minden tagállam ilyen bátor.

Szijjártó: Újabb haszontalan és végrehajthatatlan döntést hozott Brüsszel
Szijjártó Péter kiemelte, lehetetlen, hogy hazánk végrehajtsa a rendeletet
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Elfogadták keddi tanácskozásukon az Európai Unió energiaügyi miniszterei a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ülés szünetében elmondta, hogy a rendeletről, amely megpróbálja rászorítani a tagállamokat a földgázhasználatuk csökkentésére, komoly vita zajlott. Ez szerinte nem is meglepő hiszen

az Európai Unió egy energia-vészhelyzetbe lavírozta magát az elmúlt hónapokban.

Kiemelte azt is, hogy egy koncepciós perhez hasonlóan, amikor még csak a tárgyalás első felszólalásai zajlottak egy német hírügynökség – a Die Welt – már arról számolt be, hogy elfogadták a javaslatot.

Elmondta, a tanács egy politikai megállapodást kötött arról, hogy majd elfogadják a földgázhasználat csökkentéséről szóló rendeletet, amelyről még egy írásos szavazást fognak tartani.

Egyedül Magyarország jelezte, hogy nemmel fog szavazni a rendeletre, mert az teljességgel figyelmen kívül hagyja a magyarok érdekeit.

Önkéntes alapon, koordinált módon elkezdik csökkenteni a fogyasztásukat a tagállamok. Ugyanakkor az is szerepel benne, hogy az Európai Bizottság vagy öt tagállam kezdeményezésére az Európai Unió Tanácsa úgynevezett EU-s riasztási helyzetet vezethet be az energiaellátás területén, és ilyen döntés esetén a tagállamoknak kötelezően csökkenteniük kellene 15 százalékkal a földgázfogyasztást. Szijjártó Péter szerint a jogi megalapozottsága kétséges a rendeletnek. Magyarország már korábban elmondta, hogy az energiaellátási kérdésekkel óvatosan kell bánni, mert ez egy fizikai kérdés.

Nagy nyugat-európai országok politikusai korábban azt állították, hogy függetlenné váltak az orosz energiától, emlékeztetett. Ezzel kapcsolatban a miniszter feltette a kérdést, ha ez valóban így van, akkor most mi szükség van vészhelyzetre. Ezzel most tulajdonképpen lebuktak ezek a politikusok, és bebizonyosodott, hogy képtelenek lemondani az orosz gázról, jegyezte meg.

Szijjártó Péter szerint ezt a lebukást igyekeznek most kommunikálni a bizottság segítségével, még mielőtt beköszönt a tél.

Már a működési módszer is kétséges, hiszen ha öt tagállam kérésére bevezetik a vészhelyzetet, akkor más országoknak is kevesebbet kell fogyasztaniuk. Ugyanakkor ez nem segít azokon az országokon, amelyek hiányt szenvednek energiából. A miniszter kiemelte, hogy ez egy végrehajthatatlan és hasznavehetetlen, valamint a nemzeti érdekeket súlyosan sértő, káros, kizárólag kommunikációs célokat szolgáló intézkedés, amely a nyugat-európai politikusok hitelességét igyekszik megmenteni.

A javaslat emellett súlyosan rontja a kontinens versenyképességét is, és európai munkahelyeket sodor veszélybe az energiafelhasználás korlátozásával.

Magyarország szempontjából ennek a rendeletnek a végrehajtása teljességgel kizárt, nyomatékosította. Hazánkban ugyanis a földgáz aránya az energiamixben magas, „ez nem egy minősítő tényező, hanem tény”. A hazánkban felhasznált földgáz felét a lakosság használja fel, és ez nemzeti sajátosság, amelyet az uniós döntéshozatalban – az EU-s szabályok szerint – figyelembe kell venni. Ez viszont most nem történt meg, a magyarok érdekét teljes mértékben figyelmen kívül hagyták, ez pedig elfogadhatatlan, ezért Magyarország nemmel fog szavazni – fejtette ki Szijjártó.

Megint egy olyan döntés fog születni, amely Európának jobban fog fájni, mint annak, akivel szemben elvileg meghozzák. Magyarország jelenlegi energetikai helyzete évtizedek alatt alakult ki, emiatt a kormánynak a jelenlegi helyzetet alapul véve kell dolgoznia.

A hosszú távú szerződések garantálják, hogy a gáztárolók feltöltése menetrend szerint tud folyni. Szijjártó emlékeztetett arra, az, hogy hazánkban jelenleg biztosított az energiaellátás, annak köszönhető, hogy korábban minden nemzetközi támadás ellenére megépítettük a Török Áramlat vezeték magyar kapcsolatát, amin keresztül jelenleg hazánk gázszükségletének fele érkezik, és mindennap megkapjuk a szerződéses mennyiség 100 százalékát, szemben Nyugat-Európával, ahol ellátási problémák vannak, technológiai, politikai okokból. Hozzátette, jelenleg folyamatos a tárolási kapacitások feltöltése, és az európai átlagot meghaladó mértékben folyik. Továbbá a magyar kormány még 700 millió köbméter földgáz beszerzéséről folytat előrehaladott tárgyalásokat különböző partnerekkel.

Ez a rendelet, amit most a tagállamok elfogadnak, egy olyan nonszensz helyzetet fog kialakítani, hogy azoknak az országoknak, amelyek el tudják magukat látni gázzal a télen, majd Brüsszel megpróbálja elmagyarázni, hogy miért nem használhatják azt fel – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter szerint ennek a rendeletnek egyetlen haszna lesz, hogy a nyugat-európai politikusok nagyszerű sajtótájékoztatót fognak tudni tartani az európai „egységről”. Hozzátette, most is voltak külügyminiszterek, akik sms-ben jelezték, hogy egyetértenek Magyarország álláspontjával, ugyanakkor igennel fognak szavazni. Ez is jelzi, hogy mekkora kommunikációs nyomás helyeződik a tagállamokra, hogy elfogadják a rendeletet. Kiemelte, az hogy Magyarország őszintén kiállhat az álláspontja mellett, a stabil hazai politikai körülményeknek köszönhető.

Kapcsolódó írásaink