Gazdaság

A hazai ellátás biztosított, jut a magyar dinnyéből exportra is

A technológiai fejlődés és az öntözés miatt a hozam stabilizálódott

Megnőtt az érdeklődés és a kereslet a magyar dinnyék iránt a cseh, a német, a lengyel, valamint a balti piacon is. A megnövekedett szállítmányozási költségek miatt kevésbé éri meg nagy távolságokra fuvarozni, így visszaszerezhetővé váltak az elvesztett exportpiacok.

A hazai ellátás biztosított, jut a magyar dinnyéből exportra is
Idehaza továbbra is sokan keresik a dinnyét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Elindult a hazai dinnyeszezon, az elmúlt néhány évvel ellentétben jó esély van egy „nagyon pozitív” szezonra – jelentette ki Mártonffy Béla pénteken a Békés megyei Medgyesegyházán tartott szezon-nyitó sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke elmondta, jelenleg Magyarországon kétezerhatszáz hektáron termesztenek görög-, négyszáz hektáron sárgadinnyét – közölte a távirati iroda. Bár a termőterület tizenöt százalékkal csökkent az előző évhez képest (leginkább Békésben és a Nyírségben), a technológiai fejlődésnek és az öntözésnek köszönhetően a hozam stabilizálódott. Görögdinnyéből százharminc – száznegyvenezer, sárgából tizenkét–tizenöt ezer tonnára számítanak, amellyel a „hazai ellátás tökéletesen biztosított” – mondta Mártonffy Béla.

Az elnök bizakodóan szólt arról is, hogy megnőtt az érdeklődés és a kereslet a magyar dinnyék iránt a cseh, a német, a lengyel, valamint a balti piacon is. A magyar dinnye legfőbb versenytársa az olasz, spanyol és a görögországi dinnye. A megnövekedett szállítmányozási költségek miatt kevésbé éri meg nagy távolságokra fuvarozni, így „visszaszerezhetővé váltak az elvesztett exportpiacok”. Ezt segítheti még a Spanyolországban, az Olaszországban és Görögországban tapasztalható mintegy húszszázalékos termeléscsökkenés és az ukrán termelés háború miatti kiesése is – közölte.

Mártonffy Béla kifejtette: a hazai átlagfogyasztás évi tíz kilogramm. Az áruházláncok leginkább a kisebb, öt–nyolc kilogramm közötti terményeket keresik. A minidinnye piaca a következő években komoly növekedés előtt áll. Hangsúlyozta, az áruházláncokkal történő egyeztetések miatt szükség van a szervezettség növelésére. A tavaszi országgyűlési ciklusban komolyan át szeretnék alakítani a termelői értékesítő szervezeteket (tész), mert azok jelenleg – tévesen – elsősorban kereskedelmi funkciót töltenek be.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, a fóliás termesztésnek köszönhetően több héttel kitolható a hazai szezon. Az a klímaváltozás miatt nem zárul Lőrinc napján, hanem akár szeptember végéig eltarthat. Hangsúlyozta: a termelőknek jelentősen megnőttek a költségeik az inputanyagok drágulása és a munkaerő költség emelkedése miatt, és ezt a fogyasztói áraknak is tükrözniük kell.

A kamara közleménye szerint a hazai fogyasztási szokásokról elmondható, hogy itthon még mindig van kereslet a nagyobb dinnyékre, elsősorban a kiskereskedelmi és alkalmi árusító helyeken.

Kapcsolódó írásaink

Mérsékli a károkat az Agrárminisztérium

ĀKárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel