Gazdaság

Komoly kihívások előtt áll az európai gazdaság

Felértékelődik, mely országok tudnak megnyerni maguknak egy-egy beruházást és tudják támogatni a hazai vállalatokat a terjeszkedésben

A kormány minden eszközzel segíti a külpiacokon aktív magyar vállalatok terjeszkedését, ami különösen fontos az elkövetkezendő, várhatóan tartósan háborús infláció által sújtott nemzetközi környezetben – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint.

Komoly kihívások előtt áll az európai gazdaság
Újabb öt céggel írtak alá együttműködési szerződést a KEPP keretében
Fotó: MTI/Soós Lajos

A jelenlegi körülmények között felértékelődik, hogy mely országok tudnak megnyerni maguknak egy-egy beruházást, tudják hatékonyan támogatni a hazai vállalatokat a külföldi terjeszkedésben, és tudják előmozdítani az exportot – hangsúlyozta Szijjártó Péter a Külgazdasági Értekezlet nyitórendezvényén.

Az eseményen öt újabb magyar céggel írtak alá megállapodást a Kiemelt Exportőr Partnerségi Program (KEPP) keretében folytatott együttműködésről: a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel, a BioTech USA Kft.-vel, a Continest Technologies Zrt.-vel, a Ganz Gépgyár Holding Zrt.-vel és a Videoton Holding Zrt.-vel. A tárcavezető rámutatott: az elmúlt tíz-tizenöt évben véget ért a világgazdaság egyközpontúsága, a keletről kiinduló beruházások aránya 2007 és 2022 között 83 százalékkal nőtt, míg a nyugatiaké 45 százalékkal csökkent. Magyarország időben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, a térség vállalatai már kiemelt helyszínként tekintenek hazánkra – emelte ki.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében hangsúlyozta: ahogy az európai gazdaság egésze, úgy az európai autóipar is komoly kihívások előtt áll a következő időszakban. Emlékeztetett: alig négy hete tették le a BMW-gyár alapkövét Debrecenben Milan Nedeljkoviccsal, a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős tagjával közösen. Rámutatott: az inflációs környezet, a nyersanyagárak emelkedése és a beszállítói láncok bizonytalansága mind-mind komoly feladatot jelentenek az autóipar számára. Ebben a helyzetben fontos, hogy ne rakjanak pluszterheket az iparágra – hangsúlyozta.

A környezetvédelem fontos, ugyanakkor kéz a kézben kell járnia a versenyképesség fejlődésével. Nem véreztethetünk ki egy komplett iparágat most, amikor az európai gazdaságnak támogatásra van szüksége. Nincs itt az ideje annak, hogy konkrét időpontot tűzzünk ki a hagyományos gépjárműmotorok teljes kivezetésére. A károsanyag-kibocsátást csökkenteni kell, de a józan ész talaján állva kell megtenni – fogalmazott a miniszter. Magyarország számára különösen fontos az autóipar jövője, hiszen annak termelési értéke megközelíti éves szinten a tízezermilliárd forintot, és százötvenezer munkahelyet tart fenn – írta.

Kapcsolódó írásaink