Gazdaság

A kormány nem enged az energiaellátás biztonságából

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a duplájára emelkedő üzemanyagárral, a négyszeresére-ötszörösére emelkedő gázárakkal egész Európában szembesülni kell

Nem világos, hogy az energiaárak globális emelkedése rövid vagy középtávon megállítható-e, de az biztos, hogy a kormány nem kíván semmilyen módon engedni Magyarország ellátásának biztonságából – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány nem enged az energiaellátás biztonságából
Szijjártó Péter Alexander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével beszélt telefonon
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az amerikai tulajdonosi hátterű ExxonMobil Hungary budapesti irodaavató ünnepségén arról számolt be, hogy a cég kétszáz új munkahelyet hozott létre Magyarországon, így foglalkoztatottjainak száma mára átlépte a kétezret. Beszédében elsősorban a jelenlegi energiaválság kérdéseit taglalta, és kiemelte, hogy mára súlyos ellátási problémákkal néz szembe a világ, miután az ukrajnai háború és az annak nyomán elrendelt szankciók megállíthatatlannak tűnő áremelkedéshez vezetnek.

„A duplájára emelkedő üzemanyagárral, a négyszeresére-ötszörösére emelkedő gázárakkal egész Európában szembesülni kell” – magyarázta. Kiemelte: „Itt, mi Magyarországon az energiaellátás biztonságából nem kívánunk semmilyen módon engedni, az nem lehet, hogy a magyar emberekkel fizettesse meg bárki a szomszédban zajló háború árát”.

„Az elmúlt napokban hallhattunk híreket arról, hogy az Oroszországból Nyugat-Európába irá-nyuló földgázszállítások mennyisége jelentős mértékben csökkent, ugyanis a szankciók miatt a vezetékrendszer üzemeltetéséhez szükséges, korábban karbantartásra küldött eszközök nem érkeztek vissza” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki Alexander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével beszélt telefonon.

Mint kiderült: így az Oroszországból Európába irányuló földgázszállítás csak kisebb mennyiségben tud megvalósulni. Magyarországra Oroszország irányából a várt mennyiség 88 százaléka érkezik meg ezekben a napokban, tehát a déli irányú szállítás teljesen zavartalan.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az Ausztrián keresztül érkező, kisebb mennyiségű gáz szállításában csökkenés tapasztalható a technikai probléma miatt. Hangsúlyozta: „Így összességében a naponta várt tizenkétmillió köbméter helyett 10,6 millió köbméter érkezik. Ez ellátásbiztonsági szempontból nem jelent problémát. Nagy biztonságot ad nekünk a déli szállítású útvonal” – nyomatékosította. Szijjártó Péter azt kérte az orosz miniszterelnök-helyettestől, hogy az európai rendszer működési problémája miatt kieső mennyiséget a déli szállítási útvonalon pótolják, hiszen jól látszik, hogy az az útvonal kifogástalanul működik.

Elmondása szerint a Gazprom a szerződésben vázolt tételeket kompenzálni fogja, és technikai szinten zajlik az egyeztetés a déli útvonalon megnövelendő mennyiségről. Szijjártó Péter nyomatékosította: „A hosszú távú gázszerződés ismét bebizonyította az értelmét, mivel biztosítja a magyar energiaellátás biztonságát.”

Kapcsolódó írásaink