Gazdaság

Egyszerűbb védelmi előírások távmunkánál

A kormánynak változatlanul kiemelten fontos a teljes foglalkoztatás

Júniustól emelkedtek törvényi szintre a távmunka veszélyhelyzet idején alkalmazott szabályai. Javulhatnak az otthonról dolgozók munkakörülményei, csökkenhetnek az egészségügyi kockázatok. A munkavédelmi előírások betartását részletes tájékoztató könnyíti meg a munkáltatók és munkavállalók számára – írta a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Egyszerűbb védelmi előírások távmunkánál
Az otthonról (is) dolgozók aránya magasabb a járvány előttinél
Fotó: MH/Katona László

A munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunkát – hívta fel a figyelmet a tárca. Mint kiderült, előbbi esetén a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. Kiemelték: a munkáltató tájékoztatása alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét.

A megfelelő munkavédelmi felvilágosítás, a korszerű monitorok, a jó világítás használata, a munkaközi szünetek elősegítik, hogy a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka ne jelentsen egészségi kockázatot a munkavállalók számára – magyarázták.

Nyomatékosították: a kormány változatlan célja a teljes foglalkoztatás elérése és megvédése. A foglalkoztatottak aránya a 2010-es 56 százalékhoz képest tavaly nyár óta 74 százalék körül alakul Magyarországon. A rendszerváltozás óta nem tapasztalt magasságban járó ráta a többi között a nem tipikus foglalkoztatási formák, a részmunkaidő és a távmunka kiterjesztésével javítható tovább.

Szót ejtettek arról is, hogy 2020 májusában mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról. E mutató a tavalyelőtti csúcshoz képest nagyjából a felére csökkent, de még így is többszöröse a korábbi értékeknek. A rugalmasabb átmeneti szabályozás törvénybe foglalása hathatósan segítheti az otthoni munkavégzés térnyerését. A minimálbér nagyarányú megemelésével ötödével, havi húszezer forintra nőtt a számlaalapú elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítés összege is – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink