Gazdaság

Az amerikai republikánusok támogatják a globális minimumadó elleni magyar kiállást

Magyarország nagyon bölcsen teszi, hogy elutasítja a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó előterjesztést, hiszen egy ilyen intézkedés súlyosan rontaná az országok közti egészséges adóversenyt, és világszerte helyrehozhatatlan károkat okozna az egyes országok gazdaságainak, valamint a gazdasági szereplőknek - fogalmazott Grover Norquist, az Americans For Tax Reform (Amerikaiak az Adóügyi Reformokért) nevű republikánus adóügyi szervezet vezetője.

Az amerikai republikánusok támogatják a globális minimumadó elleni magyar kiállást
Grover Norquist, az Americans For Tax Reform (Amerikaiak az Adóügyi Reformokért) nevű republikánus adóügyi szervezet vezetője
Fotó: AFP/Getty Images North America

Ahogy arról korábban lapunk is írt, az amerikai Republikánus Párt köreiből többen is élesen kritizálták a globális minimumadó ötletét, legfrissebb nyilatkozatában szintén a tengerentúli konzervatív oldalhoz tartozó Amerikaiak az Adóügyi Reformokért elnevezésű szervezetet irányító Grover Norquist pedig már odáig megy, hogy egyenesen példaként hozza fel Magyarország egyértelmű kiállását a minimumadó ellen.

Norquist szerint a globális minimumadó jelentősen csökkentené az adóversenyt; ez az országok közti versengés gátat szab a kormányok hatalmi visszaéléseinek és elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az adózás ésszerű és hatékony maradjon.

„Miért nem utasítja el ezt a borzalmas megállapodást Biden elnök olyan egyértelmű módon, ahogy azt Magyarország is teszi?” - kérdezi Norquist, aki úgy véli, a minimumadóról szóló egyezmény elfogadásával Kína nyerne igazán nagyot, mivel az amerikai cégekre jelentős terheket róna az új adónem, ezzel pedig visszaesne az amerikai gazdaság versenyképessége.

A törvényhozóknak el kell utasítaniuk a globális minimumadó ötletét, amely sem a vállalatoknak, sem a dolgozóknak nem segítene a mostani kritikus gazdasági helyzetben, amikor ráadásul az infláció is igen magas - fogalmaz Norquist.

Hozzáteszi azt is, hogy a tervezett minimumadó különösen káros lenne az olyan országok számára, mint Írország, Bulgária, vagy éppen Magyarország, amelyek jelenleg alacsonyan tartják a társasági adót, hogy így versenyképesebbek tudjak maradni. 

A globális minimumadó ugyancsak hátrányos lenne a szegényebb, fejlődő országok számára, amelyek az előrelépéshez nagy szükségük van a magas növekedési ráta fenntartására. Ahogy Norquist rmutat, a társasági adó csökkentése a befektetések és a termelékenység növekedésehez vezet, ez pedig gazdasági növekedést és életszínvonalbeli javulást eredményez.

A globális minimumadó azért nagyon veszélyes, mert súlyosan megnöveli az amerikai és európai vállalatokra háruló adóterheket a jelenlegi háborús időszakban és komoly kihívás elé állítja a nyugati gazdaságokat.
 

Kapcsolódó írásaink