Gazdaság

A republikánusok ellenzik a Biden-féle minimumadót

A magyar kormányhoz hasonlóan az amerikai republikánusok is élesen ellenzik a globális minimumadó bevezetését.

A republikánusok ellenzik a Biden-féle minimumadót
Pat Toomey republikánus szenátor
Fotó: AFP/POOL/Ting Shen

A magyar kormány nem támogatja a globális minimumadó 2023. januári bevezetését. A globális minimumadóról szóló megállapodást az OECD hozta tető alá tavaly ősszel. Az elfogadott szabályok szerint minden 750 millió eurónál nagyobb árbevételű cégnek legalább 15 százalékos nyereségadót kell fizetnie abban a 140 államban, amelyek csatlakoznak az egyezményhez.

Az amerikai republikánusok is ellenzik a Biden-féle minimumadót, Pat Toomey szenátor, a Költségvetési Bizottság tagja korábban úgy nyilatkozott: „Ez egy szörnyű ötlet. Miért akarnánk megduplázni a globális minimumadót?

Maga a tény pedig, hogy megpróbálunk más országokat meggyőzni arról, hogy emeljék az adókat, kvázi beismerése annak a kárnak, amit az országunknak okozunk. A Republikánusok semmiképp sem fogják támogatni ezt a javaslatot, erről szavazás kell, aminek el kell buknia.”

John Barrasso szenátor szerint pedig ez semmiképp sem jó az Amerikai Egyesült Államok számára, hiszen ez egy versenyellenes, Amerika-ellenes tervezet, ami káros a gazdaságukra nézve, különösen most, a járvány utáni gazdasági helyreállítási szakaszban.

Kapcsolódó írásaink