Gazdaság

Szijjártó: Nem támogatjuk a globális minimumadót

Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó: Nem támogatjuk a globális minimumadót
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

A tárcavezető kifejtette: egyre nő a nemzetközi nyomás a globális minimumadó európai bevezetése érdekében, már a jövő év elején.
„Ezt mi rendkívül veszélyesnek tartjuk”, Európában ugyanis háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: az egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak - magyarázta.

Úgy vélte, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint „persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul”: a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók, amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

Kiemelte: a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne.

Hangsúlyozta: „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”. Mindezeket határozottan fogja képviselni „kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink