Külföld

A kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől

A magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán, beszámolva arról, hogy az éjjel Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon.

A kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

Szijjártó Péter közölte, a globális minimumadóról szóló egyeztetés során azt mondta az amerikai külügyminiszternek: „mi egyáltalán nem vagyunk lelkesek ettől az ötlettől, főleg nem annak jelenlegi formájában, pláne nem a jelenlegi körülmények között”.

Az európai gazdaság nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek - írta bejegyzésében a magyar külügyminiszter, hozzátéve: főleg úgy, hogy a bevezetésre már a jövő év elején sort akarnának keríteni Európában, míg a világ többi részén ki tudja, mikor fogják bevezetni, már ha egyáltalán ezt teszik.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „ezért ezzel a döntéssel még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség, amit jobb lenne elkerülni”.

Az amerikai külügyminiszterrel abban maradtak, hogy a héten még beszélnek - olvasható a bejegyzésben.
 

Kapcsolódó írásaink