Gazdaság

Szaúd-Arábia nem akarja elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést

Az embargó hatása

Csökkent a kőolaj ára a világpiacon tegnap reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés – adta hírül a távirati iroda.

„Szaúd-Arábia tisztában van a kockázatokkal, és nem érdeke elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést” – mondta egy forrás az FT-nek. Percekkel reggel nyolc óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 1,49 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel, 114,80 dolláron állt. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szakértői szerdai ülésükön napi 1,4 millió hordóra csökkentették a 2022-ben várható olajtöbblettel kapcsolatos várakozásukat az egy hónappal korábban prognosztizált napi 1,9 millió hordóról.

Tegnap először az OPEC+ miniszteri monitoring bizottságának ülésére, majd egy teljes körű miniszteri ülésre kerül sor. Az orosz statisztikai hivatal tegnap közölte, hogy az áprilisi orosz kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.

Kapcsolódó írásaink