Gazdaság

Fidesz: Meg tudtuk akadályozni a baloldal újabb gázembargós kísérletét is

Az Európai Parlament (EP) ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) csütörtökön jóváhagyta az európai földgázellátás biztonságának megőrzéséről szóló rendelet átdolgozását. Az új szabályozás segíti a földgáztárolók következő télre történő felkészítését és csökkenti a tavalyihoz hasonló árrobbanások kialakulásának valószínűségét. A tárgyalások során sikerrel tudtuk érvényesíteni Magyarország érdekeit - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Gyürk András a Fidesz EP-képviselője.

Fidesz: Meg tudtuk akadályozni a baloldal újabb gázembargós kísérletét is
Gyürk András (balra) és Hidvéghi Balázs
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden év fűtési időszakában a földgáztárolókban tárolt gáz jelenti a biztonságos energiaellátás és az energiaár-sokkok elleni védekezés legfontosabb pillérét Európa-szerte. Megfelelő szintre történő feltöltésük ezért bír kulcsfontossággal. Az ITRE szakbizottság által megszavazott földgázellátási rendelet az ehhez szükséges szabályozási keretet alakítja ki.

Az elfogadott jogszabály tárgyalásai nagy magyar sikert hoztak. Egyfelől nagy tárolókapacitása okán hazánk mentességet kapott és csak éves fogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. Ez többszáz milliárd forintos megtakarítást jelent Brüsszel eredeti tervéhez képest. „Másfelől meg tudtuk akadályozni a baloldal újabb gázembargós kísérletét is: az Európai Parlament javaslatával ellentétben a célkitűzés orosz földgázzal is teljesíthető lesz” - írta Gyürk, kiemelve: Magyarország biztonságos energiaellátása minden javaslatnál vörös vonal számukra. „Nem engedjük, hogy Brüsszel és a baloldal a magyar családokkal fizettesse meg a háború árát” - zárta közleményét a fideszes politikus.

Kapcsolódó írásaink