Külföld

Magyarország számára a vallásszabadság szent és sérthetetlen

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

Magyarország számára  a vallásszabadság szent és sérthetetlen
Orbán Viktor Brüsszelben a magyar érdekeket képviselte
Fotó: MTI

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan tette közzé: eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Érthetetlen az uniós tisztségviselők meglepettsége

Az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője, Michael Gahler bírálta Magyarországot, azért, mert a magyar kormány Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje miatt blokkolja az Oroszország elleni hatodik uniós szankciós csomag elfogadását. Az EU ugyanis befagyasztaná az egyházfő vagyonát és megtiltaná számára, hogy uniós területre lépjen.

Érthetetlen, miért döbbennek meg az uniós tisztségviselők Magyarország álláspontján, amelyet hazánk már többször egyértelműen megfogalmazott: Orbán Viktor először május 6-án beszélt arról, hogy a hatodik szankciós csomagnak a kőolajembargón túl is van egy, Magyarország számára ugyancsak elfogadhatatlan kitétele, egy vörös vonal, amin nem lehet átlépni, ez pedig az, hogy Kirill pátriárkát is a kitiltottak listájára akarják tenni. „Nem támogatjuk, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek” - fejtette ki a kormányfő.

A szankciós csomag végső, csütörtökön aláírt verziójában szereplő listáról lekerült Kirill pátriárka neve. A Welt arról ír, hogy az egyházi vezető nevét a magyar kormány nyomására vették le a listáról, nehogy Magyarország megvétózza a csomagot. A hírt aztán Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette Facebook-bejegyzésében.

Több egyházi vezető kért segítséget Orbán Viktortól

Több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója fordult levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész „megmaradt hangjához” az Európai Unióban. Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak „sakkban tartására”, „politikai szankcionálására” is.

Magyarország számára a vallásszabadság szent

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár is arról beszélt: Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását. „Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását” - hangsúlyozta, hozzátéve: az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és 40 ezer papja van. Az Európai Bizottság „eszement” elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez - hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink