Belföld

Bokros Lajos szerint felesleges a benzinárstop

Nyilvánvalóan az nyer a benzinársapkán, akinek autója van. Na, most Magyarországon, akinek autója van, kevés kivételtől eltekintve, az csak a középosztályhoz sorolható inkább, ezeknek teljesen fölösleges támogatást adni – mondta Bokros Lajos, a megszorító csomagjáról ismert korábbi MSZP-s pénzügyminiszter, olvasható a Mediaworks Hírcentrum összefoglalójában.

Bokros Lajos szerint felesleges a benzinárstop
Bokros Lajos szerint felesleges a benzinárstop, mert az csak a tehetőseket támogatja
Fotó: MH

Bokros nemcsak a hatósági üzemanyagárat bírálta, hanem a hatósági árakat általában is, mondván, az árstopnak romboló hatása van, az „ársapkák" szerinte hosszú távon fenntarthatatlanok, és ha véget érnek, akkor az érintett termékek ára hosszú ideig magasabb lesz a vártnál.

Bokros rossz szemmel nézi a 13. havi nyugdíjat és
az adó-visszatérítést is.

Az egykori szocialista pénzügyminiszter tehát ugyanazt a baloldali kommunikációs stratégiát veti be, amely már 12 éve rendre csődöt mond.

Objektum doboz

A baloldali közgazdászok már 2014 óta hajtogatják, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan, hasonlóképpen vélekedtek a teljes foglalkoztatásról szóló miniszterelnöki ígéretről is, azonban mindkét téren az idő igazolta, hogy tévednek.

Mint ismert, több európai országban mérsékelték az üzemanyagok árát. Lengyelországban az adótartalmat csökkentették az üzemanyagok esetében, de a nettó árak emelkedését ez sem befolyásolta. Spanyolországban 20 eurócentes kedvezménnyel igyekeznek csökkenteni az árakat, egyelőre sikertelenül, és így az inflációt sem tudták megfékezni. A magas üzemanyagárak tehát nemcsak a tehetőseket sújtják, hanem azokat is, akiknek nincs autójuk. Nem véletlen, hogy az új szlovén kormány is kénytelen volt visszaállítani az ársapkát, amelyet a választások után eltöröltek.

Kapcsolódó írásaink