Gazdaság

Kőolajszállítási megállapodás született Horvátországgal

A magyar és a horvát kormány kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, Horvátország így készen áll az Adria kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy vészhelyzet esetén is biztosított legyen Magyarország ellátása – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Zágrábban.

Kőolajszállítási megállapodás született Horvátországgal
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Davor Filipovic horvát energiaügyi miniszterrel Zágrábban
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Davor Filipovic horvát energiaügyi miniszterrel való tárgyalása után felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült kiharcolnia, hogy az Oroszországgal szembeni európai uniós kőolajembargó alól mentességet kapjon a csővezetékes szállítás, így Magyarország ellátása továbbra is biztosított legyen, de a teljes biztonsághoz arra van szükség, hogy hazánk ne csak egy irányból vásárolhasson kőolajat.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy délről, Horvátország felől rendelkezésre áll alternatív szállítási útvonal, az Adria kőolajvezeték, amelyet azonban bővíteni kell Magyarország és Szlovákia ellátásbiztonságának garantálásához. Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy Horvátország készen áll erre egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon a kellő mennyiség Magyarország ellátásához. „Jó hírt tudok mondani, mivel megállapodtunk Horvátország energiaügyi miniszterével arról, hogy Horvátország is, Magyarországhoz hasonlóan készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre” – jelentette be a miniszter.

„A legfontosabb tehát az, hogy mind a horvát, mind a magyar kormány készen áll és elkötelezett arra, hogy egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében Horvátországon keresztül szükség esetén, vészhelyzetben, rendelkezésünkre álljon a Magyarország kőolajellátásához szükséges mennyiséget szállítani képes kapacitás” – összegezte Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: „Magyarország energiaellátása ma biztonságban van, kőolajellátásunk is biztonságban van, azonban fel kell készülnünk arra, hogy adott esetben vészhelyzet jöhet létre.”

Kapcsolódó írásaink