Gazdaság

Európa legjobbjai között teljesített a magyar rezsicsökkentés áprilisban

A budapesti villamosenergia-fogyasztók látványosan kevesebbet fizettek be rezsire az áprilisi hónapban, mint a legtöbb nyugat-európai főváros - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kutatása alapján.

Európa legjobbjai között teljesített a magyar rezsicsökkentés áprilisban
A magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál
Fotó: MH

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook posztban tájékoztatott a rezsicsökkentés és a nemzetközi energiaárak viszonyáról. Csatolt statisztikái megmutatták: a kedvező arányok megtartásáért érdemes továbbra is megvédeni a magyar rezsicsökkentést Brüsszelben.

Közölte továbbá azt is, hogy áprilisban ismét Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban.

Villamos energia tekintetében is a legjobbak között teljesítettünk. Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb, a magyar fogyasztók pedig több mint 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Az áprilisi statisztikák szerint a budapestiek fizették az egyik legalacsonyabb összeget rezsire
Az áprilisi statisztikák szerint a budapestiek fizették az egyik legalacsonyabb összeget rezsire
Fotó: Facebook/Orbán Balázs

„Ezzel szemben az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Bécsben 53 százalékkal, Koppenhágában 15 százalékkal, Londonban 39 százalékkal és Amszterdamban is 51 százalékkal növekedett a lakossági villamos energia ára." - írta.

A statisztikákból kiderült, hogy Budapesten a földgáz lakossági átlagára a felmérésben szereplő, korábban felsorolt fővárosok között a legalacsonyabb, ezen kívül a vizsgált uniós tagállamok fővárosaiban a lakosság által fizetendő földgázárak átlaga áprilisban négy és félszerese volt a magyarénak.

„Ezzel szemben az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Londonban csaknem 90 százalékkal, Bécsben 40 százalékkal, Rómában közel 15% százalékkal növekedett a lakossági földgáz ára." - tette hozzá. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom