Gazdaság

Háromszorosára nőhet a gáz ára júliustól Romániában

Két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást - írta meg a Krónika Online. Ágazati illetékesek szerint lehetetlen megjósolni, miként alakul az energiahordozók ára a következő hónapokban. 

Háromszorosára nőhet a gáz ára júliustól Romániában
Két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Patrick Pleul

A portál cikke kiemeli: a drágulás azzal áll összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak.

A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15-20, majd 100-200 százalékos drágulást foganatosítottak, , de vannak szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest.

A cikk szerzője hangsúlyozza, hogy a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét. Az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie a napokban arról értesítette ügyfeleit, hogy júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatja a földgázt.

„A földgáz beszerzési árának az elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos emelkedésére, a romániai energiapiac feltételeinek változására tekintettel társaságunk nem képes meghosszabbítani az Önnel kötött szerződést a jelenlegi kereskedelmi feltételek mellett”  - szerepel az ügyfeleknek kiküldött szerződésmódosításban.

Kapcsolódó írásaink