Gazdaság

Becsatlakozhat az M44-es a romániai útba

Meghosszabbítás és összeköttetés

Elkészülhet októberre a megállapodás az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról és összeköttetéséről a tervezett romániai gyorsforgalmi úttal.

A megállapodást kétoldalú kormányülésen írják majd alá – tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat pénteken közleményében a távirati irodát. Ismertették: a Békés megyei Dombegyházán csütörtökön szakmai egyeztetést tartottak annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítéséről, amely az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza.

A magyar–román autópálya-munkacsoport ülésén szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba. A határmetszési pontot is kijelölték a két ország szakemberei. Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy legkésőbb 2027 első negyedévére át szeretnék adni a határ másik oldalán elkészült gyorsforgalmi utat. Végül a résztvevők megtekintették az állandó határátkelőhelyként hamarosan megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomást.