Gazdaság

Magyarország a legversenyképesebb beruházási környezet Európában

Szijjártó: A keleti nyitás politikája nem politikai vagy ideológiai, hanem gazdaságpolitikai stratégia, amely abszolút sikertörténetnek számít

Az ukrajnai háború miatt előálló, újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek, de a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást. A különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat.

Magyarország a legversenyképesebb beruházási környezet Európában
A tárcavezető a rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról beszélt
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásával kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Nissho Hungary Precíziós Kft. újhartyáni gyáravató ünnepségén kiemelte: az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat, Magyarország még mindig a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában.

A tárcavezető tegnap a gyáravató rendezvényen elmondta, hogy a japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos autóipar számára – közölte a távirati iroda. A beruházás értéke négymilliárd forint volt, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt nyújtott, így segítve száznegyven munkahely létrehozását.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt évben új világgazdasági korszak kezdődött, rendkívüli átrendeződés történt, amelynek során a Kelet abszolút mértékben felzárkózott a Nyugathoz, gazdasági értelemben pedig ma már több aspektus tekintetében erősebb is. Közölte: míg 2007-ben a globális beruházások nyolcvan százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak húsz százalékát keletiből, mára ez az arány teljesen megfordult, és a Kelet részesedése hetven százalékra nőtt, míg a Nyugaté harminc százalékra csökkent. Hozzátette: a keleti nyitás politikája nem politikai vagy ideológiai, hanem gazdaságpolitikai stratégia, és bár sokan bírálták, abszolút sikertörténetnek számít.

Az elmúlt tizenkét évben Magyarország keleti irányú exportja negyvenöt százalékkal, a keleti országokkal folytatott kereskedelem volumene negyvennyolc százalékkal nőtt, illetve tavaly például már a beruházások hatvan százaléka kelet felől érkezett az országba. Aláhúzta: utóbbiakért éles verseny folyt több nyugat-európai országgal, általában azokkal, akik a keleti tőke térhódításával szemben a leghangosabban érvelnek.

A miniszter leszögezte, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, amely 154 ezer embert foglalkoztat, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás 28–29 százalékát adja.

Kapcsolódó írásaink