Gazdaság

„Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról”

A brüsszeli embargó­javaslat elfogadása egyes országoknak, köztük Magyarországnak is súlyos károkat és ellátási problémákat okozna, és így az egység sérülését vonná maga után

A kőolaj és földgáz szállítására szolgáló tranzitútvonalak lezárásával való fenyegetés az Európai Unió egységét veszélyezteti, és súlyosan rombolja az tagállamok közötti szolidaritást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról”
Sinisa Mali és Szijjártó Péter a tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján aláhúzta: a „néhány európai uniós megnyilvánulásban” is előkerült fenyegetést a kormány „súlyos támadásként értékeli szuverenitásunkkal, energiaellátásunk biztonságával és nemzetbiztonsági érdekeinkkel szemben”. Elmondása szerint Magyarország és Szerbia megegyezett, minden körülmények között garantálni fogják egymás számára a biztonságos tranzitútvonalakat, ahogyan eddig is zavartalan volt az ellátás mindkét irányban.

Szijjártó Péter ezután az orosz kőolaj embargójára vonatkozó európai uniós javaslatra is kitért, és figyelmeztetett arra, hogy a kormány azt mindaddig nem fogja megszavazni, amíg Magyarország energiaellátását veszélyeztetné. „Első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról” – fogalmazott. Majd úgy vélekedett, nem valószínű, hogy az Európai Bizottság már a héten előáll egy elfogadható javaslattal erre vonatkozóan, így a kormány kezdeményezte, hogy a jövő heti EU-csúcson ne is kerüljön napirendre a kérdés.

A brüsszeli embargójavaslat elfogadása egyes országoknak súlyos károkat és ellátási problémákat okozna, és így az egység sérülését vonná maga után – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország számára például fizikailag képtelenség lenne beszerezni a szükséges kőolajmennyiséget alternatív forrásból. Kiemelte, hogy a szomszédban zajló fegyveres konfliktus minden egyes perce biztonsági kockázatot jelent hazánk számára, ahogy az a „világ szinte valamennyi alapvető folyamatára is kihatással van”, ezért fontos a minél gyorsabb döntéshozatal.

Szijjártó Péter közösségi oldalán reagált arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta Magyarország álláspontját, azt, hogy nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót. Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának – írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, ukránul azt jelenti, hogy: „Köszönjük nektek, magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy ezer ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában, akkor a válaszunk az, hogy szívesen, és ezután is segíteni fogunk!”

Kapcsolódó írásaink