Gazdaság

Takarékoskodásra buzdítanak mindenkit Németországban

A német közéletben és sajtóban hetek óta téma az energiaárak brutális mértékű drágulása, a sajtótermékek rendszeresen foglalkoznak a témával: a Berliner Kurier mai cikkében arra ad tippeket, hogyan spórolhatunk a háztartásokban az árammal vagy a vízzel, a Welt pedig múlt pénteki írásában azt elemzi, milyen terhet ró az energiaválság a pékekre. 

Takarékoskodásra buzdítanak mindenkit Németországban
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A folyamatos spórolás tehát már hetek óta napirenden van Németországban: egyes német városok a közvilágítás időtartamának csökkentését tervezik, hogy megtakarítsák a folyamatosan emelkedő villamosenergia-költségeket.     

Alexander Handschuh, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének képviselője a közelmúltban arról beszélt, hogy a közvilágítás időtartamának csökkentése az egyik ötlet a lehetséges intézkedések közül, amelyeket a városok jelenleg fontolgatnak.

Sok városnak és településnek azonban nincs más lehetősége, mint a közvilágítás további csökkentése - derült ki a dpa német hírügynökség egy korábban közzétett felméréséből.

A keleti Weimarban június elsejétől fél órával később kapcsolják be és fél órával korábban kapcsolják le az utcai lámpákat egy, nyáron bevezetendő intézkedés keretében. Az eredeti világítási időt csak a téli hónapokban csökkentik 10 perccel - közölte a város. Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett akár 411 eurót is meg lehet takarítani.

Ezzel párhuzamosan a nyugati Mainz város tisztségviselői a gyalog- és kerékpárutak közvilágításának további csökkentését tervezik, miután egyes területeken 50 százalékkal csökkentették a közvilágítást.
A város azt is tervezi, hogy bevezetik az igény szerinti közvilágítást, amikor az utakat gyalogosok vagy kerékpárosok használják.

Darmstadt városában a közvilágítás az érzékelőtechnológiának köszönhetően akkor sötétedik és világosodik, amikor az utakat éppen használják.    

A városok villamosenergia-költségeinek akár a felét is a közvilágításra költik - közölte nemrégiben Hessen tartomány gazdasági minisztériuma.

A keleti városok, Lipcse és Drezda azonban vonakodnak csökkenteni a közvilágítás be- és kikapcsolási idejét, tartva a közlekedésbiztonsági  következményektől.
Az északnyugat-németországi Oldenburgban ugyanakkor egy tartományi szóvivő úgy vélekedett, hogy a lakossági kérelmek inkább a világítási órák meghosszabbítására, mintsem csökkentésére irányulnak.

Az energiaárak az ukrajnai háború februári kezdete óta fokozatosan emelkednek Németországban.

Kapcsolódó írásaink

A követendő magyar példa

ĀA földgáz áráról, a behozatal mennyiségéről, és az ellátás-biztonságról tárgyal a héten Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök