Gazdaság

Jelentős lépés az egészségiparban

Ötvenötmilliárd forintos beruházás beüzemelése zajlik jelenleg

Az idei első negyedéves, 8,2 százalékos rekordnövekedésben is nagy szerepe volt az ezerhétszáz Magyarországon működő amerikai vállalatnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Jelentős lépés az egészségiparban
Szijjártó Péter videóüzenetben beszélt az amerikai beruházókról
Fotó: Facebook

A tárcavezető a tegnapi nap során két amerikai vállalat képviselői­vel is megbeszélést folytatott New Yorkban. Elmondta: az Arconic autóipari beszállító kétezernégyszáz embert alkalmaz Székesfehérváron, és most további beruházásokról tárgyalnak.

Emellett találkozik a Becton Dickinson orvostechnológiai cég képviselőivel, amely ezerhatszáz embert alkalmaz Környén. A vállalat a közelmúltban hajtott végre egy ötvenötmilliárd forintos beruházást, melynek beüzemelése jelenleg is zajlik – tájékoztatott a miniszter. Ennek köszönhetően Magyarország újabb jelentős lépést tesz előre az egészségipar globális térképén – közölte. Elmondta: helyi idő szerint délelőtt találkozik török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akivel főként energiabiztonsági kérdésekről fognak tárgyalni.

Kiemelte: Törökország mára az egyik legfontosabb tranzitország Magyarország gázellátásában, a déli szállítási útvonalon keresztül naponta mintegy tízmillió köbméter földgáz érkezik hazánkba, így az ország biztonságos földgázellátása szempontjából a török, a bolgár és a szerb tranzit kiszámíthatósága kulcsfontosságú.

Ezt követően egyeztetni fog Mario Adolfo Búcaro Flores guatemalai és Teodoro Locsin Jr. Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről. A tárcavezető részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának élelmezésbiztonsággal foglalkozó nyílt vitáján, amelynek kapcsán arról számolt be, hogy Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat így támogatva a helyi ellátást és az exportkapacitásokat.

Kapcsolódó írásaink