Gazdaság

Fejlesztés és uniós források

Az egyes régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitika kialakításáról és az uniós megállapodások aláírásának fontosságáról beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt tegnapi meghallgatásán.

Fejlesztés és uniós források
Navracsics Tibor: Hazánk gyorsuló ütemben zárkózik fel
Fotó: MH/Purger Tamás

A területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt azt mondta: Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az Európai Unió legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent – emelte ki. Jelezte: meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel ezeket a régiókat a nemzeti átlaghoz fel lehet zárkóztatni, másrészt olyan fejlesztéspolitikát kell kialakítani, amely az egyes régiók eltérő szükségleteire ad kormányzati választ – tudatta az MTI.

Navracsics Tibor közölte: rövid távú feladatként tűzte ki, hogy az év végéig a két európai uniós megállapodást – az operatív programok uniós finanszírozásának folyósítását lehetővé tevő partnerségi megállapodást, valamint a helyreállítási és ellenálló-képességi programról szólót – sikerüljön aláírni. Az irányító hatóságok nem szűnnek meg, jelentős részük a Miniszterelnökség alá fog tartozni.

Az integrációval a párhuzamosságok megszüntetését és az együttműködési pontok megtalálását kívánják elérni, amelyek hatékonyabbá teszik az európai uniós források felhasználását. Navracsics Tibor leendő államtitkárait bemutatva elmondta: Ágostházy Szabolcs a jövőben is az uniós források területével foglalkozik, Mayer Gábor felel a területfejlesztésért, Latorcai Csaba pedig parlamenti államtitkárként dolgozik majd.

Kapcsolódó írásaink