Gazdaság

Lojálisabbá tehet a hibrid munkavégzés lehetősége

A teljes távmunkát általában egyik fél sem tekinti előnyösnek, azonban a rugalmasság biztosítása olyan tényező, ami a munkaerőhiányt is fékezheti – mondta Szalai Piroska

A hibrid munkavégzési lehetőség azok számára jelent igazán előnyt, akik átmenetileg nehezebben tudják összeegyeztetni a munkát más életterületük feladataival.

Lojálisabbá tehet a hibrid munkavégzés lehetősége
Szalai Piroska: A nehezebb életszakaszokra is van megoldás
Fotó: MH

Mivel az ilyen munkavégzéshez szükséges beruházások legnagyobb részét a járvány kitörésekor a munkáltatók már megvalósították, ezek ma is rendelkezésre állnak, az eszközök meghagyása lojálisabbá teheti a munkavállalót.

A 2021. december–2022. februári időszakot vizsgálva a távmunkában dolgozók aránya 8,2 százalékot tett ki, ami két százalékponttal alacsonyabb – a járvány által súlyosan érintett – egy évvel korábbinál, illetve közel 3,5-szöröse volt a járvány előtti utolsó év azonos időszakánál – mondta el lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Emlékeztetett, három évvel ezelőtt az ötödik, 2020-ban pedig a 8. legalacsonyabb arány nálunk volt az unióban. Jóval az unió átlaga alatti volt nálunk korábban is, és maradt a járvány alatt is a távmunka lehetőségével élni tudók aránya.

A teljes távmunkában végezhető munkát általában sem a munkavállalók, sem a munkáltatók nem szokták előnyösnek tekinteni – mutatott rá a szakértő. Hozzátette ugyanakkor, azokban a munkakörökben, ahol a munka szervezhető úgy, hogy hetente vagy időközönként egy-egy napot otthonról is dolgozhat a munkavállaló, ott a tapasztalatok szerint a hatékonyság nem csökken, és a munkavállaló e rugalmasság miatt elkötelezettebb, lojalitásabb lesz.

Az otthoni eléréshez szükséges beruházások javát a járvány kitörésekor a munkáltatók már megvalósították
Az otthoni eléréshez szükséges beruházások javát a járvány kitörésekor a munkáltatók már megvalósították
Fotó: MH/Katona László

Az ilyen hibrid munkavégzési lehetőség azok számára jelent igazán előnyt, akik átmenetileg nehezebben tudják összeegyeztetni a munkát más életterületük feladataival. Például azok a kisgyermeket nevelők, ahol a gyermek óvodás, kisiskolás még, vagy a családban hónapokon, pár éven át ellátásra, ápolásra szoruló felnőtt van, esetleg tanulmányok mellett dolgoznak – mondott két példát Szalai Piroska, ám a hibrid munkavégzés előnyei nem csak itt mutatkozhatnak a szakértő felsorolása alapján.

Azoknak a munkavállalóknak, akik a nehezebb életszakaszukban lehetőséget kapnak a rugalmasabb munkavégzésre, nem kell inaktívvá válniuk erre az időszakra, ami hatalmas segítség, és emiatt lesznek a tapasztalatok szerint lojálisabbak, mint azok, akik nem kapnak ilyenkor támogatást a munkahelyükön.

A munkáltatók esetében pedig azért jelent előnyt ez a rugalmasság, mert hazánkban már olyan mértékű munkaerőhiány tapasztalható, hogy legtöbb helyen nagyon nehéz a gyakorlott, jó kompetenciával és tapasztalatokkal rendelkező munkavállaló helyére belépő megfelelő másikat találni. A pótlás ideje és pluszköltsége jóval nagyobb, mint az az esetleges pluszköltség, ami a hibrid munkavégzés megteremtéséhez szükséges – mutatott rá a szakértő. A hibrid munkavégzéshez szükséges beruházások legnagyobb részét a járvány kitörésekor a munkáltatók már megvalósították, ezek ma is rendelkezésre állnak. Sőt azok a munkáltatók, akik korábban ódzkodtak az otthoni munkavégzéstől, a járvány alatti tapasztalatok hatására általában meglátták a lehetőségeket benne – zárta gondolatait.

Kapcsolódó írásaink