Gazdaság

Fejlődésben az agrárium

Feldman Zsolt: Az agrárfejlesztések jövője fejben dől el, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fejlesztéseket nem a források, hanem az ismeretek hiánya akadályozza leginkább

Versenyképességi és fenntarthatósági szempontok egyszerre indokolják a mezőgazdaság fejlesztését – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrárdigitalizációs és precíziós gazdálkodási rendezvényének megnyitóján tegnap Budapesten.

Fejlődésben az agrárium
„Versenyképes és fenntartható mezőgazdaságra van szükség”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Feldman Zsolt a Prega konferencián úgy fogalmazott, hogy az agrárfejlesztések jövője fejben dől el, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fejlesztéseket nem a források, hanem az ismeretek hiánya akadályozza leginkább. Üdvözölte, hogy a precíziós átállást segítő pályázat sikeres, már most csaknem száznyolcvanmilliárd forintot biztosít körülbelül ötezer erő- és munkagép beszerzéséhez, eddig a jelentkezők körülbelül nyolcvanöt százaléka jutott hozzá a támogatási okirathoz – közölte a távirati iroda.

Az államtitkár kormányzati küldetésnek nevezte a mezőgazdaság fejlesztését. Hangsúlyozta: a technológiai fejlődés segít megtalálni a legjobb egyéni megoldásokat a termelésben. Minden gazda más feltételek között dolgozik, de mindannyian erősíthetik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, ha a fejlődést a maguk javára tudják fordítani – mondta.    

Május 11-én tartotta alakuló ülését az Agrárminisztériumban az Országos Vadgazdálkodási Tanács, amely kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálásában.

Az eseményt Szentpéteri Sándor, az AM erdőkért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki elmondta, hogy a vad védelmét és a fenntartható vadgazdálkodást érintő kérdések megtárgyalásához, a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhang megteremtése érdekében a tanácsnak kiemelt szerepe lesz az elkövetkező időszakban. Szintén a minisztérium közlése alapján, május 16-tól egy hónapon át benyújthatók a pályázati támogatási kérelmek az ötmilliárd forintos keretösszegű kiskérődző állatjóléti támogatásra felhívás vonatkozásában.

Kapcsolódó írásaink

Fejleszteni kell az agráriumot

ĀCsaknem száz előadóval idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11–12-én Budapesten a Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást