Gazdaság

Begyógyítják a baloldali vidékrombolás által ejtett sebeket

Gyopáros Alpár: Az emberek békére és biztonságra vágynak, közvetlen környezetükben pedig rendezett körülményekre és fejlődésre

A nemzeti kormány meghallja a falusi emberek hangját, odafigyel kéréseikre, és lépésről lépésre orvosolja az egyes települések hiányosságait – hangsúlyozta lapunknak Gyopáros Alpár, Győr-Moson-Sopron megye 3. egyéni választókerületének képviselője a Magyar Falu Program ezermilliárd forintot is meghaladó támogatása kapcsán.

Begyógyítják a baloldali vidékrombolás által ejtett sebeket
„A Magyar Falu Program létfontosságú a kis­települések számára, ezért a most alakuló kormány is prioritásként kezeli majd”
Fotó: MH/Katona László

– Ön aratta a legnagyobb arányú győzelmet a választásokon. Minek köszönheti a sikert?

– A Rábaköz és a Sokoróalja településein régóta harmóniában dolgozunk együtt az emberekkel. Meghalljuk és igyekszünk megoldani kéréseiket, segíteni a számukra fontos fejlesztések megvalósulását. Ennek is köszönhetően sok száz önkéntes segíti a munkánkat, és nemcsak a választások időszakában, hanem ciklus közben is. Igazán hálás vagyok nekik azért, hogy mindig naprakészen tartanak az egyes településeken megoldandó kihívások tekintetében.

Sokat járom a választókörzetünket, szeretem a közvetlen kapcsolattartást. Igazi csapatmunka volt ez a győzelem, amelyben nagy szerepe volt azoknak a kormányzati intézkedéseknek is, amelyek a vidék fejlődését és a családok támogatását tűzték zászlajukra. Az emberek békére és biztonságra vágynak, közvetlen környezetükben pedig rendezett körülményekre és fejlődésre. Ez a fő filozófiám kisvárosaink esetében, amelyet a Magyar Falu Programnak köszönhetően a falvakba is sikerült átültetni.

– Nyolc százalékkal többet kapott, mint négy éve. Mi történt az elmúlt ciklusban, ami ezt eredményezhette?

– A választókerületünk hetvenöt településéből hetvenhárom ötezer lélekszám alatti. Itt a Magyar Falu Program új perspektívát adott a jelenlegi és a jövőbeli lehetőségek tekintetében is. A helyi közösségek megerősödtek, visszatért az élet a falvakba. De ugyanez igaz a két kisvárosra, Csornára és Kapuvárra is. Régóta várt álma volt a sportcsarnok, a fürdőfejlesztés, a tanuszoda és a rossz állapotú utak javítása is a városoknak. Ezek már folyamatban vannak, de mindig hangsúlyozom, csak fejlesztésekkel nem lehet választást nyerni. Ennél is fontosabb talán, hogy az emberek érezzék az odafigyelést, és hogy eljut a hangjuk hozzám, rajtam keresztül pedig még magasabb szintre. A nemzeti kormány konzervatív értékrendje, békepártisága és hogy partnerként tekint a vidéki emberekre, min-dennél fontosabb.

– Milyen elképzelésekkel vág neki az elkövetkezendő négy évnek?

– Van még mit tenni, mert az évtizedekig húzódó balliberális vidékrombolás ejtette sebeket idő teljesen begyógyítani. Mindig új célokat fogalmazunk meg a következő évekre az egyes települések lakóival. Most is világosan látom, hogy a hetvenöt településen mik a teendők. Nem fogunk megállni, mert a magyar vidék, köztük a mi térségünk az egyik motorja Magyarországnak. Újabb munkahelyekre, sok dolgos kézre van szükség, amelyet minél több gyermek születése tud hosszú távon garantálni. Sok gyermek pedig ott születik, ahol igazán kedvezőek ehhez az életkörülmények. Ezeken fogunk tovább dolgozni.

– Az ön nevéhez köthető a Magyar Falu Program. Az országot járva azt láthatjuk, hogy a kis települések is szépen fejlődnek. Iskolák, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, utak és közintézmények is megújultak az elmúlt években.

– Maga a program Orbán Viktor miniszterelnök úr ötlete nyomán született meg. Ő hirdette meg négy éve, és felügyeli azóta is a végrehajtását. A Magyar Falu Program a rengeteg fejlesztésen túl visszaadta a vidéki emberek hitét, ez talán a legfontosabb eredménye, ezért külön öröm számomra, hogy mindennek magam is részese lehetek. A nemzeti kormány meghallja a falusi emberek hangját, odafigyel kéréseikre, és lépésről lépésre orvosolja az egyes települések hiányosságait. Csak három éve kezdtük el a program végrehajtását, ám olyan eredményeket hozott, amilyenekre ilyen rövid idő alatt nem is számítottunk.

A népességfogyás megállítása a legfőbb célunk, és több mint ezer település esetében ezt a tendenciát már nemcsak megállítani, hanem megfordítani is sikerült. Az ötezer lélekszám alatti települések 99,6 százaléka nyertese már a Magyar Falu Programnak, köztük az a három is, amelyek polgármesterei nemrég azzal panaszkodták tele a baloldali sajtót, hogy idén nem nyertek semmit. Csak egy példa: Kübekháza több mint hatvankét és fél millió forintot nyert a programunkban.

A Magyar Falu Program ezermilliárd forintot is meghaladó támogatást nyújtott a kistelepüléseknek eddig. A falusi csok közel harmincezer, vidéki otthont teremtő család arcára csalt mosolyt. Több ezer kilométer mellékúthálózat újul meg, és hatezer nyertes pályázat keretében falusi civil szervezetek kaptak új esélyt összesen húszmilliárd forint értékben. Támogatjuk a falusi kisboltokat, valamint a kisvállalkozásokat is. Lépésről lépésre haladunk, mert ez a program létfontosságú a kistelepülések számára, ezért a most alakuló kormány is prioritásként kezeli majd.

Kapcsolódó írásaink