Gazdaság

Eddig megúszták a kemény fagyokat a magyar őszibarack-ültetvények

Nem lesz terméskiesés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint április 21-ével véget ért a radiációs fagyok húsvét környéki időszaka, a továbbiakban az ültetvényeket komolyan veszélyeztető lehűléstől nem kell tartani – írta szombaton az Agrokep.vg.hu.

Eddig megúszták a kemény fagyokat a magyar őszibarack-ültetvények
Őszibarack
Fotó: MH

Mint kiderült, a Fruit­VeB a legjelentősebb hazai termőtájon, Szatymaz környékén termelő gazdákat kérdezte meg a fák állapotáról és a várható termésről. A szervezet honlapján olvasható beszámoló szerint az utóbbi két évben nem kímélték a baracktermesztőket a tavaszi fagyok, ami erősen meg is mutatkozott a hozamokban és hazai termésmennyiségben. Ez nem magyar specifikum volt, hanem európai trend, amit az EU termésadatai is tükröznek. Elmondásuk szerint olyan nincs, hogy Magyarországon az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, és sajnos idén tavasszal is voltak kisebb kiterjedésű területek, ahol pár fokkal hidegebb volt, mint akár csak néhány kilométerrel arrébb.

Kiemelték: megszenvedték az április 12. körüli fagyokat a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető kuriózumnak, inkább az a kivétel, ha egyes években sértetlenek maradnak. Az összképet tekintve idén kedvezett az őszibaracknak az is, hogy a korai kitavaszodást egy hosszabb hűvös időszak követte, ami 10-12 nappal hátravetette a fenológiát. Ezért pillanatnyilag azt lehet mondani, hogy az előző évekhez képest nincsen számottevő fagykár, komolyabb terméskiesésre nem kell számítani. Az előrejelzések szerint idén a hazai piacon lesz elegendő mennyiségben magyar barack.

Kapcsolódó írásaink