Gazdaság

Ismét működésben a jégkármérséklő

Termelésiérték-megóvás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely így megkezdte ötödik védekezési szezonját – jelentette be tegnapi közleményében a kamara.

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer évente sok milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd – közölték. A rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint a rendszer évente ötvenmilliárd forint termelési értéket óv meg – hangsúlyozták.

Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, a rendszer indulása előtt, 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be. A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat. A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag támogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Kapcsolódó írásaink