Gazdaság

Garantált a paksi atomerőmű működése

A háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, a fűtőelem-szállítmány Fehéroroszország, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett

Stratégiai, nemzetbiztonsági jelentősége van, hogy a megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon a nukleáris fűtőanyag – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az ország energiaellátásának biztonsága „szélesebb kérdés” a paksi erőmű működésénél.

Garantált a paksi atomerőmű működése
A szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Újabb nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból, így a következő időszakban is garantált a paksi atomerőmű működése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi kormányülés előtt. A tárcavezető többek között arról számolt be, hogy a tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború lesz. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is.

Elmondása szerint a magyar energiaösszetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye kétezer megawatt, és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának bő harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség. „Stratégiai, nemzetbiztonsági fontossága van, hogy megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon a nukleáris fűtőanyag” – hívta fel a figyelmet a miniszter. Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy a szomszédban zajló háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, így alternatív útvonalként a szállítmány Fehéroroszország, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Magyarországra.

Továbbá leszögezte, hogy az európai uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légi közlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások, ez a járat a kivételek közé tartozott. A miniszter szót ejtett arról is, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága szélesebb kérdés a paksi atomerőmű működésénél. Hangsúlyozta: „Mi azon leszünk, hogy a magyar energiaellátás biztonsága semmilyen más szegmensben se sérüljön a következő időszakban, dacára minden nyomásgyakorlásnak.”

Kapcsolódó írásaink