Gazdaság

Szétválhat a használt- és újlakás- piac

Az új lakóingatlanok a használt lakásoknál gyorsabban drágulhatnak olyan keresletfüggetlen külső tényezők miatt, mint a munkaerőhiány és az építőanyagok áremelkedése

Jelentős változásokon megy keresztül a magyar lakáspiac, amely nemzetközi összevetésben az élmezőnyben van a hosszú távú drágulást tekintve – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Szétválhat a használt- és újlakás- piac
Sokan fordítják vásárlásra, építkezésre a támogatott konstrukciókat
Fotó: MH/Katona László

Magyarországon a múlt év utolsó negyedében az új és használt lakások összességében 19,5 százalékkal drágultak, hasonlóan nagy áremelkedésre a járvány előtt, 2019 második negyedévében volt példa.

„Az úgynevezett összetételhatás alapján az alacsonyabb lakásárakkal rendelkező településeken található lakóingatlanok áremelkedése volt a drágulás motorja. Ez lényegében kézenfekvő folyamat, a drágább területekről az olcsóbbak felé mozdultak el a vásárlók – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve. Hozzátette: az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legújabb, a múlt év utolsó negyedévére vonatkozó adatai szerint az EU-ban Magyarországon nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben az elmúlt hét évben. A tavalyi utolsó negyedévben itthon átlagosan 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért 2015-höz képest.

A lakáspiac átalakulására utal, hogy az eladó lakások iránti kereslet jelentősen csökkent idén, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható – ismertette Balogh László az Ingatlan.com elemzésében szereplő legfrissebb adatokat. Az idei első negyedévben kevesebb érdeklődés érkezett az eladó ingatlanokra, mint két éve – mutatott rá.

Elmondta: a következő időszakban az új és használt lakások piaca elválhat egymástól. Az új lakóingatlanoknál ugyanis olyan keresletfüggetlen külső tényezők, mint a munkaerőhiány és az építőanyag-drágulás fűtik az áremelkedést. Kiemelte: az újlakás-piacon tehát nem az áremelkedés mértéke lesz a kérdés, hanem az, hogy hajlandók lesznek-e a vevők megvásárolni a mindenkor aktuális árszinteken a lakásokat. Ha nem lesz elégséges a kereslet, akkor a beruházók inkább meg sem építik ezeket az ingatlanokat – tette hozzá.

Az Ingatlan.com körképéből kiderül, hogy a fővárosban április első napjaiban az új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon csaknem 1,1 millió forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A budapesti használt lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés, 873 ezer forintot tett ki az átlagár. A Budapesten kívüli  nagyvárosokban az új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 736 ezer forint volt, ez 26 százalékos éves áremelkedést takar.

Kapcsolódó írásaink