Gazdaság

A keretösszeg bővítésével folytatódhat a jegybank Zöld Otthon Programja

Energiahatékonyságra ösztönző hitel

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Zöld Otthon Programban megkötött szerződések volumene elérte a 125 milliárd forintot.

A kétszázmilliárd forintos keretből fennmaradó 75 milliárdot az MNB felosztotta a részt vevő bankok között az eddigi aktivitásuk alapján, mostantól ennek terhére elégíthetik ki a hozzájuk benyújtott hiteligényeket – nyilatkozta Patai Mihály, a jegybank alelnöke közleményében tegnap, megjegyezve, hogy a bankhoz benyújtott kérelmek volumene már meghaladta a program keretösszegét, ezért a monetáris tanács a következő ülésén tárgyalja a program folytatásának lehetőségét.

Kifejtette, a program őszi elindulásával, az MNB olyan úttörő szerepet vállalt magára Európában, melynek eddigi eredményei aligha kérdőjelezhetők meg. Hangsúlyozta, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, azonban ez nem mehet a zöldmandátummal összefüggő feladatok rovására. Ennek megvalósításaként jött létre a jegybank által refinanszírozott ingatlanpiaci hitelprogram, támogatva a fenntarthatósági szempontokat.