Gazdaság

Rekord- árbevétel a hosszú hétvégén

Rengeteg szálláshely telt házzal üzemelt, idén hétszer annyi éjszakát foglaltak le a vendégek, mint a tavalyi év azonos időszakában

Hosszú idő óta az első korlátozásoktól mentes négynapos hétvégét tölthették el az emberek Magyarországon. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján összesen 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek ezekre a napokra, ami a hétszerese a tavaly ilyenkorinak, rengeteg szálláshely telt házzal üzemelt – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken.

Rekord- árbevétel a hosszú hétvégén
A külföldi vendégek számára a Balaton volt az egyik legnépszerűbb úti cél
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az idei első hosszú hétvége forgalma a járvány előtti rekordévekre hasonlított. Az összes vendégéjszaka 78 százaléka belföldi vendégektől származott, az éjszakák 78 százaléka vidéki szálláshelyen realizálódott – ismertették. A legnépszerűbb a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke volt, a Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát számoltak, ami az összes vidéki éjszaka 22 százaléka – tették hozzá. Kiemelték: a legtöbb külföldi vendég Budapestre, a Balatonhoz és a Bük-Sárvár-térségbe utazott. A fővárosban hetven százalékban külföldiek pihentek, akik 83 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

A szálláshelyek négy nap alatt összesen hatmilliárd forint bevételt könyveltek el, amelynek 31 százaléka külföldiektől, 69 százaléka pedig belföldi vendégektől származott – mutattak rá. A legkelendőbbek a szállodák voltak 59 százalékkal, amin belül a foglalások 55 százaléka a négycsillagos, 37 százaléka pedig háromcsillagos hotelekbe irányult. Magán- és egyéb szálláshelyeket 27 százalék foglalt, panzióban pedig a vendégek nyolc százaléka szállt meg – részletezték.

Nagy volt az érdeklődés a vendéglátóhelyek iránt is, a hosszú hétvége első három napján 10,2 milliárd forint árbevétel folyt be – hangsúlyozták, hozzátéve: a legtöbbet március 13-án vasárnap költötték a vendégek, összesen 3,9 milliárd forintot.

Legközelebb áprilisban, a húsvéti időszakban lehet számítani a mostanihoz hasonló érdeklődésre. Már most 1,4 millió éjszaka foglalás érkezett áprilisra, de májusra is már 1,2 millió vendégéjszakát látni a rendszerben – mutattak rá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom