Gazdaság

BC4LS: tudományos központ a budai Várban

A program legfontosabb célja a hosszú távú fenntarthatóság iránti elkötelezettség és a Föld közös jövője szempontjából fenntartható megoldások feltárása

Klímaváltozás. Hosszú távon fenntartható bankrendszer. Társadalmi igazságtalanság. Ez csak három korunk nagy fenntarthatósági problémái közül. E témák kutatására a hazai tudományos élet a közelmúltban egy új központtal gazdagodott: a Budapest Centre for Long-term Sustainability (BC4LS) intézetet a PADME Alapítvány és a kecskeméti Neumann János Egyetem hívta életre 2021. májusában. A tudományos központ eddigi tevékenységéről, jövőbeli feladatairól Modensieder Adél ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

BC4LS: tudományos központ a budai Várban
Modensieder Adél: A legfőbb küldetés a globális intellektuális csomópont megvalósulása
Fotó: MH

„A tavaly létrehozott tudományos kutatóközpont legfőbb küldetése, hogy a hosszú távú fenntarthatóság témakörében globális intellektuális csomóponttá váljon. Az intézet egy olyan virtuális, valamint tényleges tudás- és kutatóközpont, amelynek célja a hosszú távú fenntarthatóságra való reflektálás. A többi között feladata, hogy összefogja a különböző tudományterületeket, nemzetközi színvonalú és beágyazottságú kutatásokat ösztönözzön és támogasson, szakmai eseményeket szervezzen, kutatásokat publikáljon. A fenntartható jövővel kapcsolatos gondolkodást új alapokra helyezze, valamint nemzetközi párbeszédeket kezdeményezzen a hosszú távú fenntarthatóság kérdéseiben. A BC4LS-program legfontosabb célja tehát egy professzionális globális hálózat felépítése, a hosszú távú fenntarthatóság iránti elkötelezettség és a Föld közös jövője szempontjából fenntartható megoldások feltárása” – hangsúlyozta Modensieder Adél, az intézet ügyvezető igazgatója.

A kezdetekről szólva az ügyvezető igazgató elmondta, hogy többéves előkészítés és kétéves munka eredményeként 2021-ben fejeződött be a budai Vár egyik ikonikus saroképületének (Úri utca 72.) a rekonstrukciója. A gazdag múltra visszatekintő ingatlan egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a rajta álló épület volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború alatt búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta. A jegybank és alapítványa a Várnegyed ikonikus műemlékét megmentve adta át az épületet az egyetemi és tudományos életnek, itt kezdte meg működését a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ, a Centre For Long-term Sustainability.

Modensieder Adél kiemelte a BC4LS tevékenységének hat meghatározó pillérét: fenntartható gazdaság és fejlődés, fenntartható geopolitika és geoökonómia, digitális átalakulás és innováció, fenntartható társadalom és oktatás, a természeti erőforrások megőrzése, valamint ezen szakterületek fúziója, találkozása, amellyel egy új terület születik meg. Ezzel a programmal a BC4LS egy olyan találkozási ponttá válik a tudományos életben, ahol a hazai és nemzetközi tudományos színtér közötti diskurzus megteremtése elsődleges feladatként jelenik meg.

Az intézet speciális kutatási programja keretében a fenntarthatóság területén dolgozó és alkotó, kiemelkedő tudományos vagy szakmai háttérrel rendelkező kutatókat és szakembereket fogad hosszabb-rövidebb időtartamra, személyes vagy online jelenlétben. A program célja a fenntarthatóság témájában kimagasló eredményeik-kel és publikációikkal nemzetközi hatást kiváltó kutatások ösztönzése és összekapcsolása a magyar tudományos élettel. A kutatók az épületet tudományos munkájuk bázisaként használják, és egyéni kutatási tevékenységük mellett workshopokat és szakmai előadásokat tartanak.

A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások és egyéb nehézségek ellenére már az első évben két nemzetközi hírű tudós, Abishur Prakash geopolitikai jövőkutató és Richard A. Werner, a De Montfort Egyetem bank- és pénzügyek professzora tette át tudományos tevékenysége székhelyét Budapestre.

Az ügyvezető igazgató a BC4LS eddigi eredményei közül kiemelte többek között azt a videósorozatot, amelyben Richard A. Werner, a BC4LS vezető kutatója osztotta meg gondolatait a fenntarthatóság megvalósításával kapcsolatos legnagyobb kihívásokról, a magas és fenntartható gazdasági növekedésről, valamint a zöldgazdaság kialakításáról. Abishur Prakash geopolitikai jövőkutató pedig nagy sikerű előadást tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar hallgatói számára. Jelentősek a tudományos központ szakmai tevékenységében a rendszeres workshopok, valamint a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón való részvétel is, ahol a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvényén szakmai standjával kiállítóként vett részt a BC4LS.

„Ahhoz, hogy a világ egy ökológiai, társadalmi és pénzügyi szempontból is fenntartható pályán fejlődjön, alapvetően másként kell gondolkodnunk, mint azt az elmúlt évszázadokban tettük. Ehhez nyújt támpontot és indult el a »Hosszú távú Fenntarthatóság 95 pontja«, a Globális vitairat azzal a céllal, hogy a BC4LS teret adjon a fenntarthatósággal foglalkozó közös gondolkodásnak” – avatott be az intézet szakmai terveibe Modensieder Adél.

„Szeretnénk arra ösztönözni kutatóinkat, hogy feltárják a társadalomtudományok új határait, mind a lefedett tudományágak, mind az alkalmazott módszerek tekintetében. Annak érdekében, hogy inspiráló környezetet teremtsünk az akadémiai kísérletekhez és az új kutatásokhoz, szeretettel várjuk az elsődleges kutatási területekhez kapcsolódó tudományágak széles skálájának tudósait” – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

A BC4LS missziója a kiválóság támogatása és elérése a hosszú távú fenntarthatóság fókuszterületein: fenntartható közgazdaságtan, pénzügy, fenntartható fejlődés és innováció, zöldtársadalom, fenntartható természeti erőforrások, valamint ezen területek fúziója. Kutatói programjai által lehetőség nyílik nemzetközi kutatói közösségek online vagy személyes tapasztalatcseréjére, kutatási tevékenységek ösztönzésére, kiemelkedő kutatások lebonyolítására és azok összekapcsolására a magyar tudományos élettel.

A fenntartható jövő nem csupán a növekedés kevésbé anyag- és energiaigényes mivolta, hanem gondolkodásunk átalakítása, a gazdasági növekedés új alapokra helyezése révén érhető el. Ez a gondolat és küldetés vezetett a Budapest Centre for Long-term Sustainability koncepciójának megalkotásához is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom