Gazdaság

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalan

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik. Ennek keretében naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon keresztül - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon, azt követően, hogy Mevlüt Cavusoglu török kollégájával telefonon egyeztetett a földgázszállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről.

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalan
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter közölte, török kollégájának is elmondta, hogy „miközben Magyarország az európai egység fenntartásában érdekelt, nem engedhetjük meg, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg”.

„Az energiaellátás szankcionálását ezért mindenképpen el fogjuk kerülni, s ahogy a pénteki brüsszeli beszélgetéseimen meggyőződhettem róla, szerencsére többen is ezt az álláspontot képviseljük az Európai Unióban” - fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Ukrajnában zajló háború idején „legfontosabb kötelességünk hazánk biztonságának garantálása, amely feladatnak több dimenziója is van”.

„Először is meg kell akadályoznunk, hogy Magyarország belesodródjon ebbe a háborúba. Ennek érdekében ellenállunk a nyomásnak és az ellenzék követeléseinek is: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedjük halált okozó fegyverek átszállítását sem a területünkön” - húzta alá a tárcavezető.

Kiemelte, a NATO pénteki külügyminiszteri értekezletén a „magyar érdeknek megfelelő álláspontot fogadtunk el: mindent el kell követni annak érdekében, hogy ne jöhessen létre közvetlen összeütközés a szövetség és Oroszország között”.

„Kimondtuk: a NATO nem részese a háborúnak” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter közölte ugyanakkor, hogy „itt van a másik fontos dimenzió is: az energiabiztonság kérdése”.

A tárcavezető megjegyezte, „török barátaink tapasztalata szerencsére hasonló a miénkhez: náluk sincs visszaesés vagy zavar a szállításokban”.

Objektum doboz


 

Kapcsolódó írásaink