Külföld

Humanitárius blokád alatt áll Mariupol

A dél-ukrajnai Mariupol „humanitárius blokád” alatt áll - jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában. Több ukrajnai nagyvárost is hevesen támadnak az orosz egységek, Zelenszkij kitartásra szólít, a WHO egészségügyi intézmények elleni támadásokra mutat rá.

Humanitárius blokád alatt áll Mariupol
Civileket ért támadás evakuálás közben
Fotó: Anadolu Agency via AFP
  • Ötszáz kilós bombák hullanak a lakónegyedekre
  • Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni, folytatódik Kijev, Harkiv és Mikolajiv körbezárása
  • Több mint kétezer objektum megsemmisítéséről számolt be Moszkva
  • Névtelen forrás szerint Ukrajna csak néhány hónapra volt attól, hogy „minden feltétele meglegyen saját nukleáris fegyver kifejlesztéséhez”
  • NATO-tagállamokat fenyegetett meg az orosz védelmi minisztérium szóvivője
  • Amerikai háborús veteránok készülnek önkéntesként Ukrajnába
  • WHO: Hat halálos áldozata van az egészségügyi intézményeket ért támadásoknak
  •  Zelenszkij harcra buzdítja az ukránokat
  • Klicsko-testvérek: Ukrajnában maradunk!

Biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát az orosz katonai szóvivő

Biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát vasárnap Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki az ukrán egészségügyi minisztériumtól származó iratokat hozott nyilvánosságra. Az orosz támadás napján, február 24-én kiadott utasítás értelmében a poltavai és a harkivi laboratóriumok munkatársainak sürgősen meg kell semmisíteniük a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera és más halálos betegségek ott őrzött kórokozóit.

„A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott” - hangoztatta.

Konasenkov szerint a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Gyenyisz Pusilin, a luhanszki szakadár „népköztársaság” vezetője egy „NATO-nyilvántartási számmal ellátott laptopon” talált adatokra hivatkozva bejelentette, hogy az ukrán hadsereg március 8-án szándékozott egyidejű támadást indítani a Donyec-medence szakadárok által ellenőrzött területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím ellen.

Folytatódik Irpiny evakuálása a vasárnapi, halálos áldozatokat követelő támadást követően is
Folytatódik Irpiny evakuálása a vasárnapi, halálos áldozatokat követelő támadást követően is
Fotó: NurPhoto via AFP

A laptopot, amelyen az orosz és oroszbarát erők állásait feltűntető donyecki, luhanszki és krími térképeket és drónfelvételeket találtak, Pusilin szerint donyecki „népi milícia” foglalta le Jobb Szektor ukrán radikális szervezet Berdjanszke falu mellett elfoglalt főhadiszállásán. A haditervek, mint mondta, egyidejű tengeri és szárazföldi behatolással számoltak.

A tisztségviselő azt mondta, hogy az elfoglalt főhadiszálláson az ukrán fél NATO-támogatásának egyéb jeleit is észlelték, egyebek közütt különleges titkosítási szinthez való hozzáférési jogosultságot.

NATO-tagállamokat fenyegetett meg az orosz védelmi minisztérium szóvivője

Konasenkov tábornok arra figyelmeztette a szomszédos országokat, hogy ha repülőtér-hálózatukat olyan ukrán katonai repülőgépek rendelkezésére bocsátják, amelyeket bevetnek az orosz fegyveres erők ellen, az ezeknek az államoknak a fegyveres konfliktusban való részvételeként értékelhető. Utalt rá, hogy néhány ukrán harci gép korábban Romániába és más országokba menekült.

Figyelmeztette az ukrán hadiüzemek alkalmazottait, hogy az orosz haderő nagy pontosságú fegyverekkel csapást készül mérni a létesítményekre.
 

Irpiny evakuációs pontját orosz támadás érte
Irpiny evakuációs pontját orosz támadás érte
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Kijev melletti Irpiny evakuációs pontját orosz támadás érte, tudatta a CNN helyszíni tudósítókra hivatkozva. A támadásban az első helyi beszámolók szerint legalább három személy, köztük két gyerek vesztette életét.

Objektum doboz

Összesen nyolc halálos áldozata volt a tüzérségi támadásnak, írta Irpiny polgármestere később a Telegramon. Olekszandr Markusin szerint az orosz fél akkor nyitott tüzet, amikor a menekülők egy hídon keltek át. „Egy egész család meghalt, két kisgyerek és két felnőtt esett el a szemem láttára” – írta, hozzátéve: az evakuálást a tervek szerint hétfő reggel folytatják.

Objektum doboz

A  Kijevbe vezető északi útvonalon álló hatalmas orosz konvoj az elmúlt napokban keveset haladt előre, bár az orosz védelmi tárca által közétett videón néhány katonai jármű mozgása látható volt.

A fővárosban vasárnapra virradó éjszaka szüneteltek a légitámadások, a Kijev közeli településeken viszont heves harcok folytak - közölte a Kijev megyei közigazgatási hivatal. Helyi szemtanúk az AFP francia hírügynökség elmondták, hogy az orosz erők lakónegyedeket, iskolákat, templomokat, panelházakat támadtak.

Civileket ért támadás evakuálás közben
Civileket ért támadás evakuálás közben
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az északkelet-ukrajnai Szumi és Lebedin városokat továbbra is támadta szombaton az orosz hadsereg - közölte vasárnap Dmitro Zsivitszkij szumi közigazgatási vezető. Orosz harci gépek leromboltak egy hőerőművet, egy élelmiszer- és egy építőanyag-raktárt, valamint egy parkolóházat. A Kijev és Harkiv közötti Ohtirka városban szombaton becsapódott egy orosz rakéta, hét ukrán katona meghalt. Ohtirkában és több más környéki városban is megszűnt a távfűtés, az áram- és a vízszolgáltatás - közölte Zsivitszkij a dpa hírügynökség szerint, amely hozzátette, hogy ezeket az információkat más forrásból nem tudta ellenőrizni.

Mariupolt folyamatosan lövik
Mariupolt folyamatosan lövik
Fotó: AFP/Jevgenyij Maloletka

Ismét meghiúsult a civilek kimenekítése Mariupolból

Az ostromlott dél-ukrajnai Mariupolból vasárnap megkezdődött, de nagyon gyorsan meg is hiúsult a civilek kimenekítése. Az előzetes megállapodás szerint a várostól Zaporozzsjiáig kellett volna létrehozni  a humanitárius folyosót, ami háromórás út lett volna a menekülő civileknek - közölte a város vezetése.

„A zöld folyosók nem lehetségesek, mert csak az oroszok beteg agya dönt arról, mikor kezdenek el lövöldözni és kire” - írta Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Miután a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárosban meghiúsult a tűzszünet, az orosz erők fokozták a tüzérségi támadást. „A város nagyon súlyos ostrom alatt van” - közöle az ukrán televíziónak adott interjúban Vadim Bojcsenko, a mintegy 400 ezer lakosú Mariupol polgármestere.

„Folytatódik a lakótelepek elleni szünet nélküli tüzérségi támadás, repülőgépek bombákat dobnak a lakónegyedekre. Az orosz megszállók Grad sorozatvető rakétaindítókat vetnek be” - tette hozzá.

A polgármester a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a szüntelen tüzérségi támadás miatt még a halottakat és a sebesülteket sem tudták összeszámolni.

Objektum doboz

Mariupolban mintegy 400 ezer civil rekedt az orosz katonai gyűrűben. Az evakuálás már szombaton megtörténhetett volna, de az akkorra meghirdetett tűzszünetet egyik fél sem tartotta be teljesen. Vadim Bojcsenko korábban már beszámolt arról, hogy az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Ukrán katonák a zsákmányolt orosz harci eszközöket őrzik Harkiv térségében
Ukrán katonák a zsákmányolt orosz harci eszközöket őrzik Harkiv térségében
Fotó: EyePress via AFP

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott, az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt.
A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett.„Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen” - mondta.

Korábban a két fél humanitárius folyosók megnyitásáról állapodott meg, hogy a polgári lakosság elhagyhassa Mariupolt, de a kimenekítés meghiúsult, a két fél egymást hibáztatta a korlátozott tűzszünet megsértése miatt.

Bojcsenko azt állította, hogy az orosz hadsereg lövéseket adott le a búvóhelyre, ahová a feltankolt buszokat rejtettek el, amelyeken az embereket akarták evakuálni a humanitárius folyosókon. Mint mondta, az ötven buszból mindössze húsz maradt. „A következő kimenekítési lehetőségig talán már nem is lesznek többé járműveink” - tette hozzá.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap közölte, hogy az orosz erők Grad rakétavetőkből indított rakétákkal lőtték a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet, ahol sugárzó anyag és reaktor is van.

Amerikai háborús veteránok készülnek önkéntesként Ukrajnába

 Amerikai háborús veteránok készülnek önkéntesként Ukrajnában harcolni - olvasható a The New York Times amerikai napilap internetes honlapján vasárnap.

Egy floridai egykori tengerészgyalogos, Hector - aki biztonsági okokból kérte a vezetékneve elhallgatását - pénteken repült Varsóba, hogy az ukrán hadsereg segítségére siessen. Korábban két ízben is Irakban szolgált.
Hector egyike a számos amerikai veteránnak, akik Volodimir Zelenszkij biztatására részt akarnak venni az ukrajnai harcokban. Az ukrán elnök a héten jelentette be egy „nemzetközi légió” felállítását és önkénteseket kért szerte a világból, hogy segítsék országának Oroszország ellen védelmét.
Egy másik önkéntes veterán, David Ribardo üzletember, a szárazföldi haderő volt tisztje a Volunteers for Ukraine (Önkénteseket Ukrajnának) nevű szervezetnek közvetít adományozókat a felszerelés és a repülőjegyek megvásárlására.

A veteránok elmondták, hogy a múlt tapasztatai nyomán vállalják az önkéntességet. Vannak közöttük, akik a kudarcba fulladt iraki és afganisztáni misszió után akarnak szépíteni, mások a demokráciát akarják megvédeni a totális lerohanóval szemben.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap közölte, ötvenkét ország veteránjai és önkéntesei utaznak Ukrajnában, hogy az ukránok oldalán harcoljanak Oroszország ellen. Hozzátette, hogy a jelentkezők száma már húszezer körül jár.

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogolystátus - figyelmeztetett csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. „A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet” - mondta a szóvivő.

Kilőtt az orosz hadsereg egy légitámaszpontot

Az orosz hadsereg nagy hatótávolságú precíziós rakétákkal csapást mért vasárnap reggel a sztarokosztiantinivi katonai légitámaszpontra, és használhatatlanná tette azt - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Zelenszkij  ugyanakkor arról számolt be, hogy az orosz erők Vinnicja repterét bombázták le.

Objektum doboz

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság oroszbarát szakadárjai közölték vasárnap, hogy az ukrán hadsereg tüzérsége az utóbbi 24 órában nyolc sorozatban támadta a terület négy települését. Legkevesebb két civil megsebesült, és megrongálódott 23 ház, egy gázvezeték és egy nagyfeszültségű távvezeték. Erről a TASZSZ orosz hírügynökség számolt be a szakadár terület vezetőinek közlése alapján. A dpa ezeket sem tudta ellenőrizni más forrásból.

Az Oroszországgal tárgyaló ukrán küldöttség vezetője azt mondta vasárnap az újabb forduló előtt: remélhetőleg még aznap megnyitható egy humanitárius folyosó Harkivban, hogy a civilek elhagyhassák a várost.
 

Ötszáz kilós bombák a lakónegyedekre

Csernyihiv lakónegyedeit is bombatámadások érték – közölte egy regionális tisztviselő. Vjacseszlav Chaus fotót tett közzé egy fel nem robbant FAB-500, szovjet tervezésű, 500 kilogrammos, levegőből ledobott bombáról.

Ezt a fegyvert általában katonai-ipari létesítmények és erődök ellen használják, de Csernyihivben, a lakónegyedek ellen - írta a régióvezető.  A hatóságok szerint 17 ember vesztette életét a bombázásban.

Általában ezt a fegyvert katonai-ipari létesítmények és erődök ellen használják
Általában ezt a fegyvert katonai-ipari létesítmények és erődök ellen használják
Fotó: Telegram

Több mint kétezer objektum megsemmisítéséről számolt be Moszkva

Az orosz haderő az Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 2203 objektumát semmisítette meg - közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki szerint az elmúlt egy nap alatt tíz ukrán vadászgépet, harci helikoptert és hat drónt semmisítettek meg, valamint hogy rakétacsapással megsemmisítettek egy Sz-300-as rakétavédelmi rendszert és egy katonai repülőteret. Az általa „különleges hadműveletként” emlegetett háború kezdete óta 69 ukrán gép semmisült meg a földön, 24 pedig a levegőben.
A hadijelentésben szerepelt még 111 megsemmisített légvédelmi rakétarendszer, 71 lokátorállomás, 778 harckocsi és páncélozott harcjármű, 77 rakéta-sorozatvető, 279 ágyú és aknavető, 553 különleges jármű és 62 pilóta nélküli repülőgép.

Névtelen forrás szerint Ukrajna csak néhány hónapra volt attól, hogy „minden feltétele meglegyen saját nukleáris fegyver kifejlesztéséhez”


Három orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, az Interfax és a RIA Novosztyi is idézett vasárnap egy névtelenül nyilatkozó, az orosz Külső Hírszerző Szolgálatra (SZVR) is hivatkozó forrást, amely azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris és fejlesztések nyomán, mindössze ”néhány hónapra volt attól„, hogy minden felététele meglegyen saját nukleáris fegyvere kifejlesztéséhez. Az egyik ”kompetens szervet„ képviselő, ”jól értesült„ informátor szerint a 2014 után felgyorsult programja keretei között Kijev mind uránium, mind plutónium alapú nukleáris robbanószerkezet kifejlesztésén dolgozott.

A feltételes módot gyakran használó illetékes az állította, hogy a kezdeti szakaszban Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott ”megfelelő minőségű„ plutóniumot, és egyéb technológiákat is beszerezhetett titokban Nyugatról. Az informátor, aki kijevi, harkivi, odesszai és lembergi tudományos intézeteket is megemlített a fegyverprogram részvevői között, azt hangoztatta, hogy a csernobili zónában, ahol megemelkedett a sugárzási háttér, titokban végezték az ilyen munkát: ”piszkos bomba„ előállítását és a plutónium leválasztását.

A rakétafejlesztésben az orosz hírügynökségek által egyhangúlag terjesztett anyag szerint Ukrajna Törökországgal és Szaúd-Arábiával működött együtt.

WHO: Hat halálos áldozata van az egészségügyi intézményeket ért támadásoknak

Hat halálos áldozata és tizenegy sérültje van azoknak a támadásokban, amelyek egészségügyi központokat értek Ukrajnában, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO összesítése szerint hat támadás történt egészségügyi intézmények ellen. A szervezet arra figyelmeztet: az egészségügyi létesítmények vagy egészségügyi dolgozók elleni támadások sértik az orvosi semlegességet és a nemzetközi humanitárius jogot.

Objektum doboz

 Zelenszkij harcra buzdítja az ukránokat

Harcra buzdította honfitársait az orosz csapatok ellenében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében.

„Ki kell mennünk! Harcolnunk kell! Amikor csak lehetőségünk nyílik rá” - hangoztatta Zelenszkij, mondván, hogy az orosz csapatokat ki kell űzni az országból. Kijelentette: az ukránoknak ki állniuk, ahogy azt Melitopol, Berdianszk és Herszon városokban is tették, és „ki kell űzniük ezt a rosszat a városainkból”.

Az utóbbi napokban több jelentés is volt arról, hogy ezekben a városokban egyszerű, fegyvertelen emberek szembeszálltak orosz alakulatokkal. Zelenszkij hangsúlyozta, mivel a helyi lakosok így cselekedtek, ezért a megszállás is csak átmeneti lehet.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy nagyon fontos megakadályozni a luhanszkihoz és donyeckihez hasonló újabb „népköztársaságok” megalakulását, mert ”az ilyen helyeken nem lehet normális életről beszélni, az ottani emberek térdre vannak kényszerítve„.
Zelenszkij mindemellett oroszul szólt az önhatalmúlag kikiáltott szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságokhoz”. „Ha emlékeiteket nem sikerült propagandával végleg kitörölni, szemeitek nincsenek csukva a félelemtől, akkor harcoljatok jogaitokért, a szabadságért és Ukrajnáért!” - mondta az ukrán elnök.     

Beszélt arról is, hogy sok ottani azt gondolja, Ukrajna gyűlöli őket és a kijevi vezetés lerombolja városaikat. „De hasonlítsátok össze Donyeck városát nyolc év háborút követően Harkiv városával nyolc nap háborút követően” - tette hozzá, mondván védekezniük kell, mert különben Oroszország az ő életüket és házaikat is el fogja venni. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hogy a Donyec-medence lakói mindig is ukránok voltak és maradnak.

Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni, folytatódik Kijev, Harkiv és Mikolajiv körbezárása

Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni a Dnyeper (Dnyipro) folyón, 150 kilométerre délre Kijevtől - közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar.

Az orosz csapatok a hadművelet eddig az ukrán energetikai infrastruktúra számos létesítményét semmisítették meg, támadták meg, vagy foglalták el. Az orosz ellenőrzés alá vont létesítmények közé tartozik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét biztosítja.

Az ukrán vezérkari jelentés szerint az orosz erők nem próbálkoztak meg Kijev délnyugati külkerületeibe betörni. A fővárosban azonban vasárnapra virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az orosz csapatok mindemellett a Kijev környéki Brovari települést a Boriszpili nemzetközi repülőtérrel összekötő autópálya felé próbálnak előre törni.

A Kijevtől mintegy hetven kilométerre északkeletre lévő Kozelec település térségéből is orosz csapatmozgásokat jelentettek.

Az orosz csapásmérő erők fő célja továbbra is Kijev, a keleti Harkiv és a déli Mikolajiv városok körülzárása.

Egyre több az áldozat, ellentmondásosak az adatok

Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint 351 civil vesztette életét és 707-en sebesültek meg az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta. Az áldozatok tényleges száma ugyanakkor ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy a világszervezet csak  független forrásból származó, ellenőrizhető adatokat tesz közzé.
Az UNIAN szombati közlése szerint csak Harkiv megyében a harcok kitörése óta 194 ember vesztette életét, köztük 124 civil. A dpa német hírügynökség kiemelte, hogy ezt az adatot egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

David Arahamija, aki az ukrán delegációt vezeti az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokon, vasárnapra virradóra Facebook-oldalán arról írt, hogy a nap folyamán humanitárius folyosót nyithatnak Harkiv városába. A tárgyalások harmadik fordulója várhatóan hétfőn folytatódik.

Klicsko-testvérek: Ukrajnában maradunk!

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen.

A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című hetilapnak nyilatkozott. Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy „igazán kínos” lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben. „Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni” - jelentette ki a kijevi polgármester.

A legendás ökölvívótestvérek szerint az ukrán katonák és civilek harci szellem töretlen. „Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogukért” - mondta Vitalij Klicsko.
Egyetértettek abban is, hogy Kijevben maradnak és támogatni fogják egymást. „Nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem a világbékéről” - húzta alá Volodimir Klicsko. „Ha az egyik atomerőművünk felrobban, az Európa végét jelentheti” - tette hozzá.

A fivérek az Instagramon megjelent egyik videóüzenetükben felszólították a világ vallási vezetőit, így Ferenc pápát és a dalai lámát is Ukrajna támogatására.

„Jöjjenek Kijevbe, mutassák ki szolidaritásukat az ukrán néppel!” - mondták a testvérek. Hozzátették, hogy a drámai történések Ukrajnában megkérdőjelezik az emberiesség fogalmát.

„Ami Európa szívében történik, az a világ minden lakóját érinti, aki az igazságosság és a jóság elveit szereti függetlenül származásuktól, vagy felekezeti hovatartozásuktól” - emelte ki a videóüzenetben Volodimir Klicsko.

Kapcsolódó írásaink