Gazdaság

Akár kétszeres pénzből is gazdálkodhatnak a háztartások

A családok az adó-visszatérítés egy részét lakás­felújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmuságazat is profitálhat az intézkedésből

A kormányzat februárban jelentős összeget folyósít a háztartások irányába. Már megkezdődött postai úton az arra jogosultak számára a 13. havi nyugdíj összegének kifizetése, így tehát az érintettek ebben a hónapban kétszeres pénzből gazdálkodhatnak – írta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője.

Akár kétszeres pénzből is gazdálkodhatnak a háztartások
A nyugdíjasok a kapott bevételek nagy hányadát fogyasztásra fordítják
Fotó: MH/Török Péter

A napokban utalják ki azon szülőknek az adó-visszatérítést, akik vagy családi pótlékot kapnak, vagy kitöltötték a szükséges nyilatkozatot. Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, azok a gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapták a családi adó-visszatérítés összegét, a bankszámlákra viszont február 15-ig kapják meg a családi adó-visszatérítést a szülők.

Egy adózó akár nyolcszázezer forintot is visszakaphat. A visszatérítés pontos összege a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadótól függ. Mindkét támogatási forma kormányzati indoka a gazdaság gyors újraindulása és az érintett társadalmi csoportok támogatásának igénye – reflektált az elemző Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának közösségi oldalára feltöltött bejegyzésére.

Elmondása szerint a 13. havi nyugdíj keretében a kormányzati kommunikáció alapján több mint 370, míg az adó-visszatérítés keretében több mint hatszázmilliárd forinttal nőhet a háztartások rendelkezésre álló jövedelme. A várakozások szerint az így kapott bevétel legnagyobb hányadát a háztartások döntő többsége fogyasztásra költi majd el, így a kiskereskedelmi forgalomban a február–márciusi időszakban érdemi emelkedés várható. Ez részben kompenzálhatja a szektort az árstop révén keletkező veszteségeiért – magyarázta a szakértő.

Mint kiderült: a különböző felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a családok az adó-visszatérítés egy részét lakásfelújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmus is profitálhat az intézkedésből. Hozzátette: utóbbi ágazat esetében lehet, hogy a hatás csak késleltetve, a nyári szezon indulásával jelenik meg, míg az építőiparban előfordulhat, hogy a háztartások – már számolva a beérkező többletjövedelemmel – korábban elkezdték a tervezett munkákat.

Molnár Dániel felhívta a figyelmet: az építőiparban ugyanakkor problémaként merülhet fel a kapacitáshiány és több esetben az alapanyaghiány is, így előfordulhat, hogy a többletkereslet egy része további áremelkedésben csapódik majd le. A háztartások egy része emellett adósságainak csökkentésére vagy megtakarításainak növelésére fordítja majd várhatóan az összeget, amely tovább javíthatja a pénzügyi helyzetüket.

Kormányzati intézkedések februárban
 

Már megkezdődött a családi adó-visszatérítés kézbesítése postai úton, a bankszámlákra azonban legkésőbb február 15-ig fog megérkezni a pénzösszeg. Azok a szülők is megkapják a pénzt, akik esetleg lekésték a december 31-i nyilatkozati határidőt, ők az szja-bevallásukban kérhetik majd a családi adó-visszatérítést, amelyre csaknem hatszázmilliárd forintot szánnak.
 

A héten minden idősnek megérkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, külön pozitívum, hogy ezt már a megemelt januári járandóság alapján számolták ki. A pluszjuttatás a rendes havi nyugdíjjal érkezik, azaz most dupla összeget kapnak az arra jogosultak. Például egy átlagos nyugdíjas, aki 150 ezer forintban részesült decemberben, januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot kapott, februárban pedig ennek az összegnek a duplája, azaz 315 ezer forint érkezik majd számára.
 

A napokban kapják kézhez a dolgozók az idei első bérüket, több mint egymillió munkavállalóhoz először érkezik meg a januártól jelentősen emelt minimálbér és szakmunkás minimálbér is. Csaknem kétszázezer forintra nőtt a minimálbér, és már 260 ezer forint a garantált bérminimum. A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért mintegy 250 ezren, garantált bérminimumért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon. A bérminimumokkal együtt a magasabb bérkategóriákban is nőnek a fizetések.


A 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez azt jelenti, hogy akár több tízezer forinttal magasabb fizetést kaphatnak azok, akik dolgoznak. Az adómentesség az átlag fizetés szintjéig 22 százalékos béremelést jelent, ami akár egymillió fiatalt is érinthet. Mint kiderült: egy heti 40 órában munkát vállaló 25 év alatti fiatal havi jövedelme akár 65 ezer forinttal is növekedhet, így éves szinten akár 780 ezer forinttal is több pénzt kaphat.
 

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően hat alapvető élelmiszeripari termékre árstopot vezettek be februártól. A kormány úgy döntött, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és csirke far-hát és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkoznak az árak alakulásába.
(JA)

Kapcsolódó írásaink