Gazdaság

Számokban mérhető sikerek

Több intézkedés történt a világszinten rekordokat döntő infláció káros hatásainak mérséklésére is

A járvány okozta gazdasági válság sikeres kezelésének köszönhetően Magyarországon már 2021 második felében a gazdaság újraindítása került az intézkedések fókuszába, amelynek köszönhetően az ország mintegy két hónapos előnyre tudott szert tenni a legtöbb uniós tagállammal szemben – állapította meg tegnapi elemzésében a XXI. Század Intézet.

Emlékeztettek: az elmúlt évben az Orbán-­kormány – a védekezésben résztvevők erőfeszítéseinek elismeréseként – soha nem látott mértékben emelte meg az orvosok bérét, valamint folytatta a szakápolók béremelését is.

A családok védelmének érdekében pedig már a válság elején döntés született a hitelmoratórium bevezetéséről, amelyet azóta a kormány több alkalommal is meghosszabbított. Az időközben bevezetett otthonfelújítási támogatásra is több mint százmilliárd forintot költött a kormány, ami eddig körülbelül 88 ezer családnak tudott segíteni a lakásfelújítási költségek csökkentésében.

Több intézkedés történt a világszinten rekordokat döntő infláció káros hatásainak mérséklésére is. Jó példa erre a kormány által novemberben bevezetett benzinárstop, a decemberben elrendelt kamatstop vagy a február 1-jétől érvényes élelmiszerárstop, emellett a kormány az önkormányzatokra és egyházakra, vala­mint a tíz főnél kevesebbet foglalkoztató kkv-kra is kiterjesztette a lakossági szinten több éve sikerrel működő rezsicsökkentést. Kiemelt intézkedés még a minimálbér szinte pontosan húszszázalékos emelése és a 25 év alattiak jövedelemadó-mentessége.

Kapcsolódó írásaink

Lefelé indulhat az infláció

ĀHétindító. Némileg alacsonyabb, 7,2 százalékos pénzromlás várható, pénteken a Standard and Poor’s minősíti hazánk szuverén államadósságát

Mitől magas az infláció?

ĀA Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint korunk globális sokkjára csak komplex intézkedéscsomaggal adhatunk hatékony választ