Gazdaság

A Magyar Falu Programot a falvak írják

Ha gyarapszik a népesség, folyamatosan javítani kell a közszolgáltatások minőségét

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztésért felelős kormánybiztos tegnap Magyarnándorba látogatott, ahol egy, a Magyar Falu Program keretei között felújított játszóteret és járdát tekintett meg. Az ott tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a program célja az, hogy elinduljon a gyarapodás azokon a kistelepüléseken, amelyeken drasztikusan csökkent a népesség az elmúlt évtizedben. Ezt az otthonteremtő támogatások is segítik.

A Magyar Falu Programot a falvak írják
Növekszik a helyben maradók és a visszaköltözők száma
Fotó: MH/Katona László

A Magyar Falu Programot maguk a falvak írják, a programnak egyetlen olyan eleme, fejlesztési iránya sincs, amelyet ne maguk a falvak kértek volna – mondta el Gyopáros Alpár tegnap az avatáson. Hatalmas eredménynek számít, hogy egyre több fiatal család vállal gyermeket, és ezzel párhuzamosan növekszik azoknak a száma, akik úgy döntenek, hogy helyben maradnak, vagy visszaköltöznek szülőfalujukba, emelte ki.

„Ha gyarapszik a népesség, folyamatosan javítani kell a közszolgáltatások minőségét, utcákat, járdákat, közintézményeket kell felújítani, szociális és oktatási intézményeket kell fejleszteni, a programnak pedig számszerűsíthető eredményei vannak” – mondta. A kormánybiztos kiemelte, hogy a nyugat-nógrádi választókerületbe a Magyar Falu Program indulása óta eltelt kevesebb mint három évben több mint tízmilliárd forint támogatás érkezett. Ez tartalmazza a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, illetve szerepelnek benne az állami mellékúthálózat-fejlesztési program egyes szakaszai és a kisboltos vagy a falusi civil alap támogatási rendszer.

A kormánybiztos a népesség korábbi csökkenését azzal indokolta, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem négyszáz óvodát és iskolát zártak be, aminek következtében tömegesen kerültek a tanárok az utcára. Ezáltal pedig a fiatal családoknak, akik gyereket terveztek, más alternatíva után kellett nézniük. „Mi pedig iskolákat, óvodákat fejlesztünk, szolgálati lakásokat építünk és újítunk fel, és minden más közszolgáltatást szeretnénk felújítani, illetve elindítani, ami eddig hiányzott a kistelepüléseken” – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

A választókerület polgármesterei és Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség fideszes országgyűlési képviselője több fórumon is jelezték, hogy milyen fejlesztések szükségesek a falvak számára, milyen irányokban érdemes gondolkodni. „A kormánybiztosság ezeket összegyűjtötte, és nem véletlen, hogy minden támogatás célzottan találta meg a helyi közösségeket, legyen szó korszerűsítésről, orvosi rendelők, közösségi terek, temetők felújításáról, játszóterek építéséről, alsóbbrendű utak fejlesztéséről, köztéri eszközök beszerzéséről” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

A vidék éltető ereje

ĀNincs magyar jövő a magyar vidék nélkül. Ennek a kormányzati szemléletmódnak a zászlóvivője a Magyar Falu Program