Gazdaság

A magyar gazdaság az egyik legütésállóbb egész Európában

A pandémia hatalmas versenyt eredményezett, aminek következtében eldől majd, hogy ki tud élni az új helyzet kínálta lehetőségekkel – mondta Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hazai tulajdonú Marso Kft. logisztikai központjának átadásán vett részt Dunaharasztiban, ahol nyitóbeszédében elmondta, hogy az elmúlt évek járványhelyzete bebizonyította, hogy hazánk az Európai Unióban az egyik legütésállóbb gazdasággá vált az elmúlt tizenkét évben.

A magyar gazdaság az egyik legütésállóbb egész Európában
Szijjártó Péter (középen) a Marso Kft. logisztikai központjának átadásán
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A gumiabroncs nagykereskedelemmel foglalkozó cég fejlesztése összesen 5,5 milliárd forintba került, amire az állam 693 millió forint támogatást biztosított, hozzájárulva ötven új munkahely megteremtéséhez. A tárcavezető kiemelte az átadó ünnepélyen, hogy a pandémia okán minden ágazatban globálisan megbomlott a status quo. Ez hatalmas versenyt eredményezett, aminek következtében eldől majd, hogy ki tud élni az új helyzet kínálta lehetőségekkel – mondta.

A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a magyar gazdaság Európa egyik legütésállóbb gazdaságává vált az elmúlt tizenkét év adócsökkentésekre és beruházásösztönzésre fókuszáló politikájának  köszönhetően – emelte ki a külügyminiszter, majd hozzátette: minden túlzott önbizalom nélkül kijelenthetjük, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik.

Elmondása szerint a változásokat Magyarország minden jel szerint a javára tudja fordítani. A kormány sikeres oltási programot folytat, aminek eredményeképpen hazánk másfél-két hónappal korábban újra tudott nyitni a kontinens többi országához képest. A tárcavezető külön hangsúlyozta, hogy a kormány minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönzési programját hajtotta végre, aminek köszönhetően a munkanélküliségi helyzet a munkahelyek megőrzését finanszírozza.

Szintén pénteken a német áruházlánc, a Lidl egy 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új beruházást a városban azért, hogy megkönnyítse Budapest és környékének kiszolgálását. Az új központhoz az állam 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott, ezzel hozzájárulva 413 új munkahely létrehozásához – jelentette be Szijjártó Péter.

A magyar beruházásösztönzési rendszer komoly sikereket tudott felmutatni, ugyanis Magyarországon a körülmények ellenére is rekordot döntött tavaly a beruházások értéke 1886 milliárd forinttal – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy ezek a befektetések közelebb viszik hazánkat a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, amit jól mutat, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma. Magyarország akkor lehet erős, ha erős a gazdaság, ehhez pedig beruházásokra van szükség. Minél több beruházás és munkahely jön létre, annál több esélyünk van arra, hogy győztesként kerüljünk ki ebből a nehéz időszakból – szögezte le.

Három magyar vállalat is jelentős beruházásokra készül Angolában, ami jól jelzi, hogy a két ország közötti együttműködésből mindkét fél sokat tud profitálni – közölte pénteken Szijjártó Péter. A magyar–angolai gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy magyar vízügyi vállalat százmillió dollár értékben tizenhárom telepet fog építeni az afrikai országban, így biztosítva kétmillió ember ellátását ivóvízzel. Emellett előkészület alatt áll egy magyar biztonsági nyomdaipari cég 140 millió dolláros helyi beruházása.

Kapcsolódó írásaink