Gazdaság

Támogatói okirat a Videoton Holdingnak

A Videoton Holding Zrt. az egész nemzetgazdaság teljesítményét alapvetően határozza meg, a vállalat majdnem kilencezer embernek ad munkát – mondta pénteken Szijjártó Péter Székesfehérváron. A vállalatcsoport 430 millió forintot nyert bulgáriai telephelye fejlesztésére.

Támogatói okirat   a Videoton Holdingnak
Szijjártó Péter támogatói oklevelet adott át a Videoton Holding Zrt. vezetőinek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Videoton Holding Zrt. hatalmas területét még a nemzetközi cégek is megirigyelhetik – kezdte beszédét a külgazdasági és külügyminiszter, amikor átadta a támogatói okiratot Bakk Attilának, a cég tagvállalata, a VEAS Bulgaria Kft. ügyvezetőjének. A vállalat nemcsak gazdasági, hanem nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos szereppel bír, hiszen a legnagyobb magyar tulajdonban álló elektronikai vállalatcsoportról van szó, amely majdnem kilencezer embernek ad munkát – magyarázta a miniszter.

Elmondta: az elmúlt két év komoly kihívások elé állított mindenkit. Emlékeztetett arra is, hogy csak rossz hírek érkeztek a világgazdaságból. „Ha csak a globális adatokat nézzük, akkor látható, hogy durván 114 millió munkahely veszett el, visszaesett a világkereskedelem, és több mint negyven százalékkal csökkentek a működőtőke-beruházások" – magyarázta. Hozzátette: „Hamar világossá vált, hogy új világgazdasági kor érkezett el, amelynek kezdete egy globális verseny a kapacitások újraelosztásáért."

Szijjártó Péter többek között azt is kifejtette: ez egy kihívás a magyar gazdaság számára, ugyanakkor lehetőség is, hiszen ha valaki jól kezeli ezt a válságot, a többiekkel szemben versenyelőnyre tehet szert. Magyarország a beruházásokra, a munkahelyteremtésre, illetve munkahelymegmentésre és az exportra összpontosított. Mindennek köszönhetően 2021 a magyar gazdaság szempontjából az egyik legjobb év volt, hiszen három rekord is megdőlt: 1886 milliárd forintnyi beruházás valósult meg kormányzati támogatással, 4,2 millió ember állt munkában, az export pedig átlépte a 110 milliárd eurót. 

A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik
A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Elmondása szerint a hosszú távú gazdasági növekedési pályát az itthon már eredményes hazai vállalatok a külföldi sikereikkel tudják fenntartani. Tájékoztatása szerint ennek keretében eddig ötven cég kapott összesen 70 milliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél. Mint kiderült, a listát Románia vezeti, itt tizenöt beruházást hirdettek meg, ezt Szerbia követi tíz projekttel.

A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik, ugyanis termékeinek mintegy háromnegyede a külföldi piacokon talál vevőre. Az ünnepségen Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója elmondta, a bulgáriai beruházás azért fontos, hogy versenyképessé tudjanak válni nemzetközileg.

Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója hozzátette: a nemzeti hálózat prioritása a nemzetközi piaci szerep erősítése, ami elsősorban Európára vonatkozik.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője szerint a minisztérium támogatása fontos segítség, hogy a vállalatok megfelelően tudjanak reagálni a gazdaságban jelentkező kihívásokra.

Kapcsolódó írásaink

Harminc éve otthon a gyártásban

ĀA Videoton saját erőből képes volt a forgóeszközeit finanszírozni, ami ha nem történik meg, akkor év közben valószínűleg elakadt volna a termelés – mondta Széles Gábor