Gazdaság

Megújult buszok állnak munkába 2022 közepéig

Járműfiatalítási program

A Volánbusz járműfiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több mint félezer új autóbusz áll munkába 2022 első felében – jelentette be Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter tegnap, Székesfehérváron a Volánbusz Zrt. sajtóközleménye szerint.

Megújult buszok állnak munkába 2022 közepéig
Palkovics László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárcavezető a hazai fejlesztésű és gyártású Mercedes-Benz Reform 501 LE típusú szóló autóbuszok átadásán közölte: a program keretében megvásárolt buszok kilencven százaléka a győri Kravtex és a debreceni ITE Bus & Truck terméke. Az utóbbi cég által leszállítandó 88 buszból az első hatot adták át most – tette hozzá a miniszter. Továbbá emlékeztetett: a Volánbusz 2018-ban pörgette fel járműfiatalítási programját, ennek köszönhetően 1700 autóbuszt állítottak forgalomba, ezzel a flotta 13 évnél magasabb átlagéletkora 2021 végére 10,6 évre csökkent.

Palkovics László kiemelte: a további fejlesztések eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány negyven százaléka megújul, az átlagéletkor nyolc év közelébe csökken. Az innovációs és technológiai miniszter többek között szót ejtett arról is, hogy a hazai károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel, ezért támogatják az elektromos mobilitás elterjesztését. A Zöld Busz Programban mintegy száz elektromos autóbusz beszerzését segíti a magyar kormány – hangoztatta Palkovics László.

Kapcsolódó írásaink