Gazdaság

Nem hátrányos az élelmiszerárstop a termelőknek

A szabályozás a kereskedőket és nem a beszállítókat kötelezi arra, hogy garantálják az érintett termékek jelenlétét a boltokban az áruhiány elkerülése érdekében

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát, nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak – hangsúlyozta tegnapi közlemé­nyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI szerint. A döntés védi a beszállítókat, nem várható áruhiány, vagy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

Nem hátrányos  az élelmiszerárstop a termelőknek
A kínálat biztosítása a kereskedő és nem a beszállítók felelőssége
Fotó: MH/Purger Tamás

A közlemény szerint a NAK fontos eredménynek tartja, hogy a hat termék árának átmeneti maximalizálását előíró szabályozás az esetleges áruhiány elkerülése érdekében a kereskedőket, és nem a beszállítókat kötelezi arra, hogy garantálják az érintett termékek jelenlétét a boltokban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói ennek köszönhetően jelentős tehertől mentesülnek – mutattak rá. Az agrárkamara azzal számol, hogy a kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a nyolcvanmilliárd forintot, a mostani intézkedés pedig a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb öt-tíz százalékát érintheti.

Az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani, azaz a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiárstopra hivatkozva – figyelmeztetett a NAK.

A kamara szakértői szerint nagyon alacsony a valószínűsége a jelentős távolságból érkező olcsó importáru megjelenésének. Más beszállítókra átállni egyrészt időigényes folyamat lenne, másrészt a nagyobb élelmiszerláncoknál is komoly érték a beszállítói stabilitás és megbízhatóság – emelték ki. A szabályozás átmeneti jellege miatt a kiskereskedelmi üzletek nem mondanának le a meglévő megbízható beszállítói kapcsolataikról – mutattak rá a szakértők.

A beszállítókat védi a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény is, amely szerint tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a beszállítóval szemben a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti, vagy ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő
a beszállítót a szerződéses kapcsolat megszüntetésével, terméke rendelésének lemondásával, a rendelésállomány csökkentésével, eladásösztönző tevékenységek – így különösen az akciók és promóciók – lemondásával vagy más, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel fenyegeti – emlékeztetett az agrárkamara.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal támadja az inflációcsökkentő intézkedéseket

ĀHollik: A baloldal álszent és képmutató politikát folytat, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését követeli, holott ez már megtörtént, csak az eddigi áfacsökkenő intézkedéseket a baloldali képviselők nem szavazták meg a parlamentben