Gazdaság

Rekordinfláció Európában, hatékony cselekvés itthon

Az elmúlt hónapokban egyre több országban okoz komoly gondot a különböző áruk és szolgáltatások árának folyamatos emelkedése, aminek leküzdése mára az Európai Unió tagállamainak egyik legfontosabb feladatává vált. A koronavírus okozta gazdasági válság miatt elszabadult infláció megállítására több ország is vezetett be különböző intézkedéseket az utóbbi időben, ezek nagy része azonban várhatóan nem tudja érdemben csökkenteni a már decemberben is rekordszinteket döntő inflációs rátákat - írja elemzésében a XXI. Század Intézet.

Rekordinfláció Európában, hatékony cselekvés itthon
Magyarország előre megy, nem hátra!
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A globális szinten is komoly gondokat okozó árdrágulás így várhatóan a következő hónapokban is velünk marad, aminek jelentős mérséklődésére csupán 2022 utolsó negyedévében számítanak a szakemberek - írják.

Az elmúlt hónapokban tapasztalható tartós árszínvonal-emelkedéshez alapvetően több tényező vezetett az Európai Unióban, a jelenlegi súlyos helyzet kialakulásában azonban kétségtelenül hatalmas szerepe volt a koronavírus alatt bekövetkezett gazdasági válságnak és az ezzel párhuzamosan jelentkező energiaválságnak.

A kezdetben csupán átmenetinek gondolt áremelkedés rövid idő alatt jelentős inflációt eredményezett, aminek mértékét tovább növelték a koronavírus miatt kialakult ellátási problémák - emelik ki.

Magyarországon több intézkedés született az infláció káros hatásainak mérséklésére.

A magyar kormány által bevezetett rendelkezéseknek köszönhetően (üzemanyagárak 480 forinton történő maximalizálása, kamatstop a lakáshitelek esetében) pedig már decemberben körülbelül 1 százalékpontos csökkenés volt megfigyelhető az inflációs ráta alakulásában. Ezt bizonyítja, hogy míg a novemberi adatokhoz képest szinte minden országban tovább emelkedett az infláció mértéke, addig Magyarországon sikerült a novemberi szinten tartani az árszínvonal-emelkedést, amelyben további csökkenést eredményezhet a kormány által nemrég bejelentett élelmiszerárstop - teszik hozzá

A XXI. Század Intézet elemzésében ezúttal az Európai Uniót sújtó inflációt, valamint az ezzel összefüggő áremelkedés okait és a mérséklése kapcsán meghozott intézkedések sikerességét vizsgálta meg. Terjes terjedelmében a kutatást itt olvashatják el.

Kapcsolódó írásaink