Gazdaság

Nincs erős magyar gazdaság nemzeti tulajdonú cégek nélkül

A rendkívüli nehézségek ellenére 2021-ben a foglalkoztatás, az exportteljesítmény és a beruházások rekordja is megdőlt hazánkban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter

Nincs gazdasági növekedés beruházások nélkül, nincsenek beruházások erős nemzetgazdaság nélkül, erős nemzetgazdaság pedig nincs erős, nemzeti tulajdonú vállalatok nélkül – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nincs erős magyar gazdaság nemzeti tulajdonú cégek nélkül
Szijjártó Péter (középen) Napkoron, a Gémtech-gyártócsarnok átadásán
Fotó: Szíjjártó Péter Facebook-oldal

A tárcavezető a Gémtech Kft. napkori csarnokavató ünnepségén vett részt. A fémszerkezetek gyártásával foglalkozó cég beruházásának értéke kétmilliárd forint, amelyhez az állam 900 millió forint támogatást nyújtott, így segítve 450 munkahely megőrzését.

Szijjártó Péter elmondta: miközben a koronavírus-járvány kezdete óta szinte kizárólag negatív hírek érkeztek a világgazdaságból, Magyarország minden idők egyik legsikeresebb évét zárta tavaly gazdasági szempontból.

A rendkívüli nehézségek ellenére 2021-ben a foglalkoztatás, az exportteljesítmény és a beruházások rekordja is megdőlt hazánkban – tette hozzá a miniszter. Több mint ötmilliárd eurónyi (1800 milliárd forintnyi) értékben jöttek létre beruházások, a rendszerváltás óta nem látott szintre nőtt a foglalkoztatottak száma (4,7 millió), illetve elérte a 110 milliárd eurót a magyar kivitel – sorolta.

Utóbbi kapcsán arról is beszámolt, hogy bár Magyarország globálisan a 95. helyen áll a lakosságszám tekintetében, exportteljesítménye a 34. legnagyobb. Ez pedig azt jelzi, hogy a nemzetközi piacokon is versenyképesek az itt előállított termékek. Elmondása szerint a kormány idén is folytatni kívánja 11–12 éve meghirdetett, az adók csökkentésére fókuszáló gazdasági stratégiáját.

Ennek keretében a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük, a gyermeket nevelő családok pedig hamarosan visszakapják a tavalyi évben befizetett szja-t, valamint a cégek szociális adóterhei is csökkennek négy százalékkal. „A kulcs a gazdasági növekedés, növekedés viszont nincs beruházások nélkül, beruházások nincsenek erős nemzetgazdaság nélkül, erős nemzetgazdaság pedig nincs erős, nemzeti tulajdonban lévő vállalatok nélkül” – fogalmazott.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a Gémtech Kft. hazai tulajdonú cég, és a magyarországi darugyártás egyik vezető szereplője, amely hatvan százalékos exportaránnyal dolgozik, egyebek mellett a Siemensnek és a General Electricnek is beszállítója.

Hozzátette, a magas exportaránynak azért is kiemelt jelentősége van, mert a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza a kivitel, amelynek értéke 2021-ben elérte a bruttó hazai termék (GDP) 85 százalékát. A miniszter végezetül arra is kitért, hogy a magyar gépipar tavaly tizenegy százalékos növekedést produkált, termelési értéke így megközelítette a húszezermilliárd forintot.

Az ágazat mintegy 370 ezer embernek ad munkát. A tárcavezető szintén tegnap a Viastein Kft. biharkeresztesi üzemavatásán is részt vett. Az építési betontermékek gyártásával foglalkozó magyar cég beruházásának értéke 15 milliárd forint, amelyhez az állam 3,4 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve 220 új munkahely teremtését.

„A rekorddöntések és az ezek következtében létrejött 6,4 százalékos gazdasági növekedés lehetővé teszi, hogy folytassuk az elmúlt évek adócsökkentésre épülő gazdaságfejlesztési stratégiáját” – jelentette ki.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az új üzem mintegy negyven százalékban exportra fog termelni, átadása pedig újabb lendületet ad a magyar építőiparnak.

Kapcsolódó írásaink