Gazdaság

Az amerikai szenátus nem támogatta a szankciókat

Északi Áramlat–2

Nem kapta meg a szükséges háromötödös többséget az amerikai szenátusban csütörtökön az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat–2 földgázvezeték elleni szigorúbb szankciót követelő republikánus törvénytervezet – írta tegnap az MTI.

A republikánusok nem tudták megszerezni a hatvan szavazatot jelentő többséget, jóllehet a demokrata párti szenátorok soraiból néhányan együtt szavaztak velük. Kiemelték: összesen 55 szenátor szavazott a törvényjavaslat mellett, 44 ellene, egy pedig nem szavazott. Ted Cruz texasi republikánus szenátor egyik célja az volt, hogy megfossza Joe Biden elnököt attól a lehetőségtől, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva felmentést adjon az amerikai szankciók alól az Északi Áramlat–2 számára.

A törvényjavaslat a vitatott gázvezeték véglegesítésében segédkező külföldi üzleti tisztségviselőkkel szemben sürgetett büntetőintézkedéseket. Mint kiderült: a szavazás előtt a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a demokrata Bob Menendez alternatív törvénytervezetet terjesztett elő, amely az ukrajnai válság további eszkalálódása esetén súlyos szankciókat írna elő Oroszországgal szemben.

Eszerint az Egyesült Államoknak minden rendelkezésre álló és észszerű intézkedést meg kell fontolnia annak érdekében, hogy megakadályozza az Északi Áramlat–2 üzembe helyezését. Nem tudni egyelőre, hogy a szenátus mikor szavaz erről a törvényjavaslatról – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink